Tajna je u čvoru oko vrata

“Jeste li čuli za Supermena? A za Spidermana? Jeste li ikad primjetili da im nešto nedostaje? Nedostaje im kravata. Taj okrugli izrez oko vrata ih izdaje.”

Prve su to rečenice članka Ivane Keser Battista, objavljenog u novinama “Local – Global” koje su dio njezina projekta pod nazivom “Izložba lokalnih novina” s kojima je sudjelovala na izložbi “Manifesta I”, u Rotterdamu 1996. godine. Njezin umjetnički rad prebiva u novinama koje samostalno piše, ilustrira i objavljuje, a u kojima donosi vijesti iz privatnog života, komentare, kratke članke i vlastite fotografije u javnu domenu. U svom radu, umjetnica propituje granice dosade i zadovoljstva, kao i granice između privatnog i javnog.

Tako se u ovome članku pod nazivom “Kravata i kako je steći”, autorica dotakla značenja i simbolike koju kravata nosi:

Kravata i kako je steći?

Jeste li čuli za Supermana? A za Spidermana? Jeste li ikad primjetili da im nešto nedostaje? Nedostaje im kravata. Taj okrugli izrez oko vrata ih izdaje.

Svi su oni prolaznici u svijetu uspona i uspjeha. Ja sam sam uz pet milijardi ljudi, ali sam svjestan svoje snage. Bio sam skeptik, sad sam pravovjernik. Bio sam kukavica, sad sam heroj. Ja sam vizionar, mislim u slikama i slike me impresioniraju. Kamo god pogledam vidim sebe. Što da Vam kažem, tajna je u čvoru oko vrata. Čim svežem kravatu, postajem neponovljiv i nezamjenjiv.

Izađem pred svjetinu tako nadahnut, da se publika odmah zagrije za moju istinu, jer im ja s lakoćom prilazim i gradim mostove između prošlosti i budućnosti. Govornike kao ja, teško je naći. A znate li što mi daje snagu – kravata. Kravata ne smije stezati ni više ni manje nego što je potrebno. Treba je nositi izvana, a sreću će Vam donijeti, kad Vam je takne, ili još bolje sveže ženska ruka.

Pri odabiru, važno je svratiti pažnju na uzorak. On će odati Vašu narav i često otkriti vaše planove i strategije. Sitniji uzorci pridonose koncentraciji, dok krupniji govore da joj je vlasnik nemirnog duha. Kose crte zrače raskoš i širinu pogleda.

Izbjegavajte elemente jestivog biljnog i životinjskog svijeta. To će navesti ljude na bankete, koktele i večere, tako da će ono zbog čega ste negdje došli s takvom kravatom zaći u drugi plan. Posebno zaobilazite ilustrativne, nostalgične detalje, jer mogu ukazati na Vaše teško proživljeno djetinjstvo. Jednobojne, crne ili zagasito sive boje kravata nalaze se na vratovima sumnjivih tipova, a o simbolici silueta golih likova ne treba ni govoriti.

Nikad ne zaboravite da je kravata jedina stvar koja Vas dijeli od publike. Kad god sam nesiguran sjetim se da se uvijek mogu sakriti iza kravate, jer ja je gotovo smatram dijelom svojeg tijela. Za svaki slučaj, dobro je uvijek imati jednu rezervnu ispod košulje ako Vam se vanjska zagubi.

Ako ste samac, i ako se o vama nitko ne brine, a zaboravljivi ste, tad je najbolje rješenje tetovaža.

Tako ćete i danju i noću spavati mirno kao pristojan građanin. Nosite je s dostojanstvom i imajte uvijek na umu da je kravata samo za civilizirane ljude. Mnogi će je svezati, a da na to nemaju pravo. Ona je i znak muževnosti, vaša ulaznica za društvo. Zato smjesta ustanite, pristupite svom ormaru i prosudite jeste li spremni za novi dan.

Ivana Keser