O nama

O nama

Academia Cravatica središnja je svjetska institucija posvećena proučavanju, čuvanju i unaprjeđivanju kravate kao hrvatske i svjetske baštine.

Polazeći od nedvojbene istine o ukorijenjenosti kravate u sve kutke civilizacije i sve segmente suvremenoga, globaliziranog društva, Academia Cravatica afirmira kravatu i njezine vrijednosti, ne tretirajući je samo kao modni ures koji i dan-danas svijetu odašilje čitav niz profinjenih i diskretnih poruka, nego i kao univerzalni simbol obogaćen višestoljetnim povijesnim i kulturnim nasljeđem.

Osvješćujući zanemarene aspekte fenomena kravate i ukazujući na njihovu mnogostrukost, Academia Cravatica dostojnu pozornost posvećuje i modnoj i povijesnoj, i sociološkoj i filozofskoj, kulturološkoj i umjetničkoj, pa i ekonomskoj i političkoj vizuri iz koje je se može promatrati, nastojeći javnosti prenijeti sintezu svih dimenzija kravate, koje odražavaju bogatstvo njezinih pojavnosti i grade jedinstvo njezina smisla u prošlosti, sadašnjosti i budućnosti.

Osim što čuva uspomenu na kulturu koja je iznjedrila kravatu, Academia Cravatica razmatra ulogu kravate unutar kulture čijim je zaštitnim znakom postala u posljednjih nekoliko stoljeća, ali i promiče njezin smisao u novome vremenu, gdje – unatoč svim društvenim mijenama – kravata ostaje modnim i kulturnim artefaktom neprolazne vrijednosti.

Zauzimamo se za načelo suradnje između onih krugova u međunarodnome kontekstu u čijemu vrijednosnome sustavu počiva svijest o kravati kao simbolu najvišega oblika civiliziranosti i klasične uljudbe.

Možete nas kontaktirati na:
Tel: +385 1 6457 010
Fax: +385 1 645 7061
Mail: info@academia-cravatica.hr