VEĆ IZVEDENI PROJEKTI S MOGUĆNOŠĆU NASTAVKA

1. IGROKAZ „PRVA KRAVATA“
Igrokaz Prva kravata premijerno je izveden 12. studenoga 2005. u zagrebačkom Oktogonu. Povijesni okvir igrokaza je 17. stoljeće, Tridesetogodišnji rat (1618-1648). Igrokaz prati hrvatskog mladića – vojnika Ivana na bojištima Tridesetogodišnjeg rata. U središtu plesnih zbivanja igrokaza je rubac – znak ljubavi i vjernosti Ivana i njegove djevojke Marice. Prva kravata je priča o snazi ljubavi i vjernosti koja pobjeđuje sve poteškoće.
2. IZLOŽBA „IZAZOV KRAVATE“
Prvu izložbu likovnih djela na temu kravate kao specifičnog medija komunikacije i dijela hrvatske i svjetske kulturna baštine, AC je organizirala u Puli 2003, prigodom izvedbe instalacije Kravate oko Arene. Tada je na izložbi sudjelovalo 20 autora, pretežno iz Istre. Izložba je 2004. pod nazivom Izazov kravate – Kravata kao hrvatski doprinos globalnoj kulturi održana najprije u Bosni i Hercegovini (Mostar i Sarajevo), s ukupno 40 autorskih djela, potom u Egiptu (Kairo i Aleksandrija) sa 60 umjetničkih djela te u Južnoafričkoj Republici (Pretoria i Johannesburg) sa 85 umjetničkih djela. Osim ovih gradova, izložba je zatim bila postavljena i predstavljena i u Poljskoj (Gdanjsk i Krakov), Austriji (Beč), Bugarskoj (Sofija i grad Ruse), Njemačkoj (Berlin) i Danskoj (Kopenhagen).
Namjera nam je i dalje popunjavati fundus djelima umjetnika, hrvatskim i stranim (pogotovo iz zemlje u kojoj izložba gostuje), nastojeći na akviziciji kvalitetnih radova, kako etabliranih tako i mladih autora.
3. IZLOŽBA „U KAMENU ČVOR – BOKELJI U KRAVATAMA“ – Padova, Trst, Tivat, Zagreb)
U sklopu projekta „Gradovi, regije, zemlje i kravata“ – koju prati istoimena biblioteka – organizirana je povodom 1200 obljetnice tradicije Bokeljske mornarice izložba „Iz povijesti Boke Kotorske – kravata u Bokelja“.
Izložbu čini 80 uvećanih fotografija koje prezentiraju pojedinačne i skupne portrete Bokelja. Tako se zahvaljujući ovoj izložbi možete naći „licem u lice“ s pomorskim kapetanima i članovima Bokeljske mornarice (admiralima, malim admiralima, časnicima i mornarima) u tradicionalnoj bokeljskoj nošnji, upoznati se s elementima građanske mode onoga vremena te s vremenskim mijenama kravate kao izvorno hrvatskoga elementa odijevanja.
Originalne fotografije su nastale od sredine 19. do sredine 20. stoljeća, a snimili su ih neki od najznačajnijih fotografa toga doba u ateljeima Kotora, Dubrovnika, Splita, Zadra, Zagreba, Trsta i drugih gradova, ali i zvan ateljea – u gradskim sredinama Kotora i Prčanja.
Poput starih bokeljskih jedrenjaka, ova izložba je u organizaciji Hrvatske bratovštine Bokeljske mornarice i ustanove „Academia Cravatica“ tijekom 2009. do veljače 2010. „oplovila“ tri susjedne zemlje i „uplovila“ u Padovu, Trst, Tivat i Zagreb. Tako je oživljen uvid u prošlost uređenog građanskog društva, s organiziranom socijalnom, religijskom i obiteljskom kulturnom potkom.

4. PROJEKT NAKLADNIŠTVA – biblioteka AC
– Slikovnica „Priča o kravati“ –
– Slikovnica „Kravata Velog Jože ili vilinska svadba u pulskoj Areni“