Počasna satnija Kravat pukovnije

Počasna satnija Kravat pukovnije i svečana ceremonija Smjene straže značajan je projekt ustanove Academia Cravatica (AC) koji se u kontinuitetu sprovodi u partnerstvu s Turističkom zajednicom grada Zagreba, još od 2010. godine, te tako, ove godine slavi svoj jubilej.

Kravat pukovnija je autorska zamisao Marijana Bušića – ravnatelja AC-a i utemeljitelja šireg projekta “Hrvatska – domovina kravate”.

Vojnici kravat pukovnije (konjanici, pješadija i bubnjarski orkestar) odjeveni u replike  odora hrvatskih vojnika iz Tridesetogodišnjeg rata u 17. stoljeću, u  atraktivnoj ceremoniji Smjene straže i ophodnje užim središtem Zagreba već godinama privlače veliku pažnju turista i građanki i građana Zagreba.

Program Smjene straže  aktualizira povijesne početke kravate, jedinstvenog hrvatskog doprinosa svjetskoj kulturnoj baštini. Iz dosadašnjih odjeka u medijima, kao i praćenja reagiranja turista i stanovnika Zagreba, proizlazi ocjena da je taj projekt ostvario očekivanja i potvrdio se kao originalan i iznimno atraktivan turistički proizvod, koji promovira Zagreb kao Prijestolnicu kravate.

Od Uskršnjeg ponedjeljka kada svake godine već tradicionalno započinje sezona Smjene straže, svake subote i nedjelje, točno u podne, na Trgu sv. Marka na Gornjem Gradu Kravat pukovnija izvodi svoju Smjenu straže.

Svaka smjena straže počinje atraktivnom ceremonijom pripreme straže i pregledavanja naoružanja. U ceremonijalu sudjeluje postroj u kojem su konjanici, pješaci i bubnjari, a cijeli program turistima daje uvid u zaboravljenu tradiciju vojnika slavne prošlosti. Službena smjena straže započinje točno u 12 sati, nakon što se oglasi poznati zagrebački top s kule Lotrščak, a završava oko 14 sati.
Osim vikendom, smjena straže Počasne satnije Kravat pukovnije održava  će se i u posebnim prigodama te za državne praznike i blagdane – Dan pobjede i domovinske zahvalnosti (5. kolovoza), Dan neovisnosti (8. listopada) i Dan kravate (18. listopada) i dr.

Više o Kravat pukovniji potražite na stranici: https://www.kravatpukovnija.com