Simbolički potencijal kravate kao medija

U 17. stoljeću, u tijeku 30-godišnjeg rata, Francuzi su bili oduševljeni rupcima koje su vidjeli na prsima hrvatskih vojnika. Jednostavni, slikoviti, lepršavi, i k tomu otmjeno vezani, ti su rupci bili prava suprotnost tadašnjim krutim, visokim okovratnicima. Po Hrvatima, taj su rubac nazvali – kravatom. Odakle hrvatskim vojnicima rupci oko vrata?

Iz hrvatske pučke tradicije, u kojoj je rubac sastavni dio muške svečane narodne nošnje. Zaručnice su svojim zaručnicima darivale rubac kao znak uzajamne vjernosti, posebno u presudnim trenucima prije odlaska u rat. Dakle, u početku kravate bijaše ljubav, priča o ljubavnoj romansi čija se snaga i ljepota nalazi u vjernosti koja nadilazi sve teškoće i opasnosti.

Od časa kad je prepoznata kao atraktivan modni novitet, kravata se usavršavala doprinosima mnogih naroda (Francuza, Engleza, Amerikanaca, Talijana…) Zato je kao modni proizvod sjajan primjer stvaralačke interakcije i kulturne razmjene medu raznim narodima i kulturama.

Kravata, kultni simbol muške elegancije, ujedno je i medij koji prenosi čuvstva i vrijednosti. Muškarac veže kravatu u važnim i svečanim trenucima. Njome predstavlja i svoju osobnost. Kravata je takoder simbol uspješnosti, pripadnosti odredenoj eliti, nekoj društvenoj skupini ili zajednici.

Na dubljoj simboličkoj razini, kravata posreduje i dvije ključne vrednote zapadne civilizacije: vrlinu životne radosti i vrlinu mjere. Živopisnost kravate, njezina lepršavost, bogatstvo motiva i uzoraka, igra boja – to je slika bujnosti života, životne radosti i spontanosti. Vezivanje čvora, pak, je racionalni postupak, procedura, znak vrline mjere (discipline, stege, granice). Te dvije vrline – radost i mjera naoko oprečne, a ipak komplementarne, temeljne su vrednote zapadne civilizacije, proizašle iz grčko-rimske i judeo-kršćanske kulture. Upravo zato jer je za život dragocjena, radost mora imati i svoje granice da bi se zaštitila i očuvala. Ta “suspregnuta radost”, kao ravnoteža i pomirenje dviju vrijednosti, bitna je u svim prigodama slavljenja i blagdanovanja. Kravata je simbolički znak te suspregnute radosti.