Dan Kravate U Hrvatskoj I Svijetu

Prigodom ovogodišnjeg Dana kravate, 18. listopada, Academia Cravatica (AC) i Turistička zajednica grada Zagreba organiziraju u utorak 18. listopada o.g. svečani nastup Počasne satnije Kravat-pukovnije, na Markovu trgu s početkom u 12 sati.Postroj Kravat-pukovnije ovom prigodom po prvi puta nastupa sa čak osam konjanika (dosada četiri) i 11 vojnika-pješaka. Oni će se postrojiti na Markovu trgu, a njihov zapovjednik Željko Matejčić podnijet će svečani prijavak predsjedniku Hrvatskoga sabora gosp. Luki Bebiću, koji će izvršiti pregled postroja. Slijedi ceremonija prestrojavanja, pregleda naoružanja i postavljanja stražara na ulaz crkve Sv. Marka. Sudjelovanje osam konjanika u postroju posebna je atrakcija ovog događanja. Program na Markovu trgu traje oko 15 minuta, nakon čega pripadnici Počasne satnije prolaze u ophodnji užim središtem grada, a na Trgu bana Jelačića – kod spomenika Bana, te na Kaptolu ispred Katedrale – kod Gospinog kipa, također izvode ceremoniju smjene straže.Prigodom ovogodišnjega Dana kravate, promovira se i DVD dokumentarnog filma „Kravat-pukovnija“, koji će se podijeliti prisutnim novinarima. Poslanje Kravat-pukovnije je njegovati tradiciju junačke hrvatske lake konjice iz 17. stoljeća i svojim programom aktualizirati povijesne početke kravate. Turistička zajednica grada Zagreba sponzorski podržava izvedbu programa Kravat-pukovnije, promovirajući tako jedinstvenu sliku Zagreba kao svjetske prijestolnice kravate.

U Hrvatskoj je obilježavanje Dana kravate sve popularnije osobito u školama i dječjim vrtićima. Ove se godine, primjerice, po prvi puta Dan kravate obilježava u osnovnoj školi u Radoboju (kod Krapine) i u srednjoj medicinskoj školi u Osijeku. Običaj svečanog obilježavanja Dana kravate širi se i u svijetu, u čemu često sudjeluju i hrvatska veleposlanstva. Japanski grad Kyoto, duhovna prijestolnica Japana, pokrenuo je s ustanovom Academia Cravatica poseban program suradnje na promociji kravate kao medija. Udruga ljubitelja kravate iz Australije – Tie Society of Australia i ove godine, već četvrtu godinu zaredom, slavi Dan kravate posebnim svečanim programom. Hrvatsko Veleposlanstvo u Madridu i tvrtka SOLOiO, specijalizirana za dizajn i izradu kravata, također svojim programima svečano obilježavaju Dan kravate, a na zgradi Veleposlanstva bit će postavljena crvena kravata duga sedam metara. Po prvi puta Dan kravate obilježava se u Ljubljani, u modnoj kući Modiana. U Santiagu, glavnom gradu Čilea, hrvatsko veleposlanstvo s tamošnjim institutom za kulturu Casa della providenza, pripremaju izložbu „Izazov kravate“ koja će se održati u prosincu ove godine…

Kravatu kao znak otmjenosti i samosvijesti nose stoljećima ljudi cijelog planeta. S obzirom da potječe od Hrvata, Hrvatski sabor 2008. godine iskazao je kravati posebnu počast proglasivši Dan kravate. „Čestitamo Dan kravate, dan dostojanstva i zajedništva… Kao modni, socijalni i kulturološki fenomen globalnih razmjera, kravata je najprepoznatljiviji simbol moderne civilizacije. Zanimljivo, u isto vrijeme nedovoljno smo je svjesni. Izvorno je kravata simbol zaručništva, ljubavi i vjernosti, no predstavlja i viteštvo, ljudsko dostojanstvo i zajedništvo, svečanost, demokraciju, poslovnu izvrsnost… Svjetskim Danom kravate obnovimo zajedništvo i vrijednosti koje kravata predstavlja.“, navodi se u prigodnom proglasu ustanove Academia Cravatica.