Možete nas kontaktirati na:
Tel: +385 1 6457 010
Fax: +385 1 645 7061
Mail: info@academia-cravatica.hr

Academia Cravatica, osnovana 26. ožujka 1997. godine, je neprofitna ustanova koja se bavi proučavanjem, čuvanjem i unapređivanjem kravate kao pokretne hrvatske i svjetske baštine. Ravnatelj ustanove Academia Cravatica je prof. Marijan Bušić.

Academia Cravatica polazi od autentične povijesne činjenice da je kravata proizašla kao izraz genija hrvatskoga naroda, te da je ovaj modni ures danas medij posredstvom kojega je moguće svijetu odaslati mnoge diskretne poruke. Šireći istinu o tome, u međunarodnoj javnosti stalno unapređujemo sliku o Hrvatima i Hrvatskoj.

Spoznaja da je kravata hrvatski izum izaziva ponos kod Hrvata na svim kontinentima, a kod pripadnika drugih naroda osjećaj uvažavanja.

S druge strane, priznavanjem dostojne uloge u povijesti kravate ponajprije francuskom narodu, koji je ovaj ures prepoznao na grudima hrvatskih vojnika u Tridesetogodišnjem ratu (1618.-1648.), a potom razvio i unaprijedio, engleskom narodu koji ga je desetak godina kasnije pronio svijetom, te svima ostalima koji su kravatu zavoljeli i doživljavaju je svojom, zauzimamo se za principe suradnje, ponajprije među samim hrvatskim ljudima, a potom i među drugim narodima, u čijim su temeljima najviši oblici civiliziranosti i uljudbe.