Vrtići diljem Hrvatske proslavili Svjetski dan kravate

Brojni vrtići diljem Hrvatske ove su godine sudjelovali u proslavi Svjetskog dana kravate.

Među njima je i Dječji vrtić “Ciciban” iz Otočca, koji se prvi put pridružio proslavi.  Odabirom prigodnih sadržaja i programa, obilježavanje Dana kravate u vrtiću”Ciciban” uključilo je različita odgojno-obrazovna područja. Djeca su uz pomoć odgojiteljica istraživala povijest kravate, njezinu važnost za nacionalni identitet i kulturu. Tijekom likovnog izražavanja sudjelovali su u izradi kravata primjenjujući različite tehnike crtanja i oslikavanja, a radovi su izloženi na panoima u vrtiću. Nastale su mnoge zanimljive izjave o tome kad se i gdje sve nosi kravata, a nisu izostale niti matematičke aktivnosti mjerenja dužine kravate, širine, a dječica su sudjelovala u vezivanju kravate. Polaznici skupine Cvjetići su oslikali platnene kravate za sve radnike vrtića, te je uslijedilo zajedničko fotografiranje na dvorištu vrtića tvoreći oblik kravate. Cvjetići su iskoristili lijepo vrijeme i u pratnji svojih odgojiteljica su prošetali gradom ponosno ističući svoje kravate. Za vrijeme šetnje pažnju su posvetili traženju prolaznika koji nose kravatu.

U vrtiću „Mali princ“ u Rijeci, također je obilježen Dan kravate s djecom uzrasta od 3. do 7. godina života. Dan je započeo igrom „Pogodi što držiš u ruci“, u kojoj se djeci, uz povez na očima dao zadatak da opipom pogode što drže u ruci – kravatu! Potom je slijedio razgovor o kravati, čemu  kravata služi, tko nosi kravate, u kojim prigodama se kravate nose, kako se kravate vežu, od kuda je kravata potekla, kakve sve kravate postoje i sl.  Nakon razgovora nastavili smo s likovnim aktivnostima. Zadatak je bio zalijepiti lišće na prethodno izrezanu kravatu od hamer papira. Lišće smo lijepili cijelo i u komadićima koje smo rezali ili kidali rukama.

U obilježavanje Dana kravata uključila su se i djeca iz Dječjeg vrtića Garešnica. Točnije, sve vrtićke i jasličke skupine u sva tri objekta (matični u Garešnici te područni objekt u Garešničkom Brestovcu i Hercegovcu).

U matičnom objektu Garešnica odgojiteljice najmlađe skupine, I. jaslice (Ribice)  za mališane izradile kravate. Djeca II. jaslica (Bubamare) su uz pomoć svojih odgojiteljica izradili i ukrasili svoje kravate u znaku svoje grupe, a neki su u vrtić došli s kravatama. Nešto stariji – mlađa skupina (Leptirići).

Srednja skupina (Pčelice) te starija skupina (Ježići) u Vrtić su došli s kravatama, neki su imali svoje, neki su posudili od očeve i djedova. Mališani bili su ponosni što su na bar jedan dan mogli odjenuti odjevni predmet koji odrasli (uglavnom očevi/djedovi) nose kada idu u svatove, na posao, za neki svečani događaj.

U područnom objektu Garešnički Brestovac jaslice (Suncokreti) su oslikavali i bojali kravate, a  mlađa skupina (Ivančice) i starija skupi na (Tratinčice), odjenuli su kravate. Područni objekt Hercegovac također se uključio u obilježavanje Dana kravata. Najmlađi, djeca iz jasličke skupine (Palčići) otiscima svojih prstića ukrasili su kravatu.