Veleposlanik kravate na prvom zadatku – Kravata na dar Michaelu J. Foxu

Igor Rudan, renomirani znanstvenik i novi Veleposlanik kravate kojeg je ustanova Academia Cravatica inaugurirala 1. listopada 2019. na svečanoj ceremoniji u Muzeju Mimara,  smjesta je započeo s aktivnostima promoviranja kravate u svijetu. Prvi zadatak kojem se posvetio nije bio nimalo nezahti jevan. Naime, Igor Rudan je uz podršku glazbenika i borca za mir, Nenada Bach i Igora Stagljara u New Yorku posjetio Zakladu Michaela J. Foxa. Povod posjeta je bilo umrežavanje oko “sekundarne prevencije” Parkinsonove bolesti,  odnosno odgađanja ili ublažavanja njezinih simptoma kada se ona već pojavila i počela razvijati.

Vjerojatno najpoznatiji slučaj obolijevanja od ove bolesti u svijetu onaj je popularnog kanadskog glumca Michael J. Foxa, zvijezde serije filmova “Povratak u budućnost”. Dobitnik je pet nagrada Emmy, četiri Zlatna globusa i jednog Grammyja. Međutim, u dobi od samo 29 godina dijagnosticirana mu je Parkinsonova bolest, a javnosti je to obznanio tek 7 godina kasnije, 1998. godine. No, tada je osnovao Zakladu Michael J. Fox koja je učinila jako puno na podizanju svijesti o važnosti ove bolesti u svjetskoj javnosti, a njemu osobno donijela i nekoliko počasnih doktorata svjetskih sveučilišta u znak priznanja rada na promociji znanstvenih istraživanja u traženju lijeka.
Susret s kolegama u Zakladi Michaela J. Foxa, Veleposlanik kravate iskoristio je kako bi g. Michael J. Foxu poklonili kravatu, koju je Veleposlanik Igor Rudan njegovim djetnicima predao s  posebnom posvetom. “Objasnio sam im da ova kravata ima uzorak sinjske alke, jer se nadamo da će Zaklada ‘pogoditi u sridu’ i vremenom uspješno pronaći lijek protiv ove neugodne i ružne bolesti”, kazao je Rudan.