Usklađenost Kravate S Odijelom

Kravata je važan dodatak odijelu i treba biti, po sastavu materijala, uzorku i boji, skladno ukomponirana u našu garderobu. Ako nemamo mnogo kravata, dostatno je imati dvije jednobojne koje se mogu dobro kombinirati u svim prilikama. Važno je pripaziti da se na košulju s uzorkom, ili na odijelo s uzorkom veže jednobojna kravata, usklađena s bojom tih dijelova odjeće.

Primjerice, ne ide žuta, zelena i smeđa kravata na plavo odijelo, a slabo pristaje i na sivo, ali se smeđa i zelena mogu nositi na smeđe odijelo. Na jednobojno odijelo i jednobojnu košulju pristaje šarena kravata, pod uvjetom da je usklađena s bojom i uzorkom odijela. No, u svečanim prilikama, odnosno, uz svečana odijela, s prešarenim kravatama ne bi trebalo pretjerivati.

Važno pravilo kod upotrebe kravate: to je modni detalj koji, u principu, ne bi smio biti istovjetan boji odijela ili košulje. Poznavaoci odijevanja znaju kako će osvježiti svoj izgled samo jednostavnom promjenom kravate; sivo odijelo s jednobojnom košuljom na koju smo ujutro vezali crvenu kravatu, djelovat će posve drukčije poslijepodne s plavom kravatom.

Tablice koje Vam mogu pomoći pri odabiru različitih kolorističkih kombinacija:

 
Odijelo ili sako zelena kravata smeđa kravata siva kravata crna kravata bijela kravata crvena kravata plava kravata žuta kravata ljubičasta kravata bordo kravata
Tamnoplavo DA NE DA NE NE DA DA NE DA DA
Tamnozeleno DA NE DA NE NE NE DA DA NE NE
Smeđe DA DA NE NE NE NE NE DA NE NE
Sivo DA DA NE NE NE DA DA NE DA DA
Crno NE NE DA DA NE DA DA NE DA DA
Bijelo-bež DA DA NE NE NE DA DA NE DA DA