U okviru stručnog skupa „Kravat(na) diplomacija“, Miro Gavran proglašen prvim hrvatskim Veleposlanikom kravate

U cilju jačanja uloge kravate u brendiranju i pozicioniranju Hrvatske u svijetu, u Zagrebu je u organizaciji ustanove Academia Cravatica i Kluba za javnu diplomaciju Hrvatskog društva za UN 7. rujna  održan stručni skup „Kravat(na) diplomacija“. U okviru stručnog skupa,  književnik Miro Gavran proglašen je prvim hrvatskim Veleposlanikom kravate, uz svečanu inauguraciju u kojoj je sudjelovala i vojno-povijesna postrojba Kravat pukovnija.

 

Stručni skup „Kravat(na) diplomacija“ održao se u Kući Europe, pod visokim pokroviteljstvom predsjednika Hrvatskog sabora kao i pokroviteljstvom Ministarstva vanjskih i europskih poslova i Grada Zagreba, a u partnerstvu s Hrvatskom turističkom zajednicom, Turističkom zajednicom Grada Zagreba te brandom Croata.  Uvodne govore u okviru stručnog skupa održali su Gordan Markotić, izaslanik potpredsjednice Vlade i ministrice vanjskih i europskih poslova te koordinator predsjedanja Republike Hrvatske Vijećem Europe, mr. sc. Zvonimir Frka Petešić, predstojnik Ureda predsjednika Vlade Republike Hrvatske, dr. sc. Mate Granić, izaslanik i savjetnik Predsjednice RH, akademik Željko Reiner, izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora, te uz njih  Marijan Bušić, ravnatelj ustanove Academia Cravatica i doc.dr.sc Petar Popović, predsjednik Hrvatskog društva za UN.

Boris Ljubičić okupljenima je predstavio logotip Svjetskog dana kravate kojeg autorski potpisuje i koji se već nekoliko godina koristi kao službeni logotip u okviru kampanje i proslave Svjetskog dana kravate.  Uz Frku Petešića i Markotića, u panel diskusiji koja je uslijedila sudjelovali su i prof. dr. sc.  Goran Bandov, pravnik i politolog, izvanredni profesor i prodekan Visoke škole međunarodnih odnosa i diplomacije Dag Hammarskjöld,  Milada Privora, mag. ing. arh., bivša ravnateljica Državnog protokola Republike Hrvatske  i šefica Protokola predsjednika Republike Hrvatske, prof. dr. sc. Božo Skoko, izvanredni profesor na Fakultetu političkih znanosti Sveučilišta u Zagrebu koji se bavi  korporativnim komuniciranjem i upravljanjem identitetom i imidžem, Darell Šarić, vodeći strateg u upravljanju robnim markama full service marketinške agencije Hipmedia te Ivica Vidović, poznati hrvatski marketinški stručnjak. Panel diskusiju je vodio Nikola Albaneže, voditelj muzeoloških projekata ustanove Academia Cravatica, renomirani povjesničar umjetnosti i kustos, a kako je bila spriječena osobno sudjelovati u radu stručnog skupa, Skypeom se u diskusiju uključila i Mirella-Marie Katarina Radman, stručnjakinja za međunarodne odnose, novinarka i poduzetnica.

 

„Kravatu treba sagledati kao globalni, sveprisutni podsjetnik na Hrvatsku. Što je iPhone za SAD i Samsung za Koreju, to bi za Hrvatsku trebala biti kravata.“ Honore de Balzac u knjizi Šagrinska koža govori o ljepoti vezivanja kravate pariških dendija kojima bi i sami Hrvati pozavidjeli na takvom „kravatiranju“. Mr. sc. Zvonimir Frka Petešić istaknuo je ovaj detalj kako bi ukazao na brojne izvore koji govore o hrvatskom podrijetlo i važnosti kravate u društvu te o Hrvatima kao simbolu elegancije i stila.

Akademik Reiner naglasio je da 2020. i period predsjedavanja Hrvatske Vijećem  Europe  vidi kao idealnu prigodu za promociju kravate u svijetu. „Kravata je svjetski simbol diplomacije, dostojanstva i ravnoteže, te stoga i demokracije u svijetu“,  istaknuo je Reiner, a prof. dr. sc. Božo Skoko i prof. dr. sc. Goran Bandov složili se u tome da je Hrvatskoj potrebna strategija brendiranja u kojoj kravata ima veliku ulogu.

 

Valja naglasiti da je Republika Hrvatska strateški prihvatila i koristila kravatu Croata od 1992. godine kao izraz diplomatske i visoko protokolarne komunikacije. Ovaj stručni skup pokazao je novi korak zajedničkog djelovanja i sinergijskog učinka u brendiranju i promicanju Republike Hrvatske.

Academia Cravatica, ustanova posvećena istraživanju povijesti i suvremenosti kravate, ovim je skupom započela svoje tradicionalne aktivnosti ususret Svjetskom danu kravate koji se obilježava 18. listopada, a imenovanjem Veleposlanika kravate, napravila i novi iskorak u svom kontinuiranom promoviranju kravate kao pokretne hrvatske, europske i svjetske kulturne baštine. Rezultat stručnog skupa „Kravat(na) diplomacija“, a što su javno podržali i Gordan Markotić, izaslanik potpredsjednice Vlade i ministrice vanjskih i europskih poslova i mr. sc. Zvonimir Frka Petešić, predstojnik Ureda predsjednika Vlade Republike Hrvatske, odluka je svih panelista, ali i predstavnika prisutnih instutucija, pokrovitelja i partnera stručnog skupa,  da se već ove godine da snažniji pečat obilježavanju Svjetskog dana kravate diljem svijeta, osobito u hrvatskim veleposlanstvima i konzularnim uredima.