Svečano Obilježavanje Dana Kravate U Hrvatskoj I Svijetu 18. Listopada

 

Dan kravate – dan svečanosti i zajedništva i ove će se godine svečano obilježiti diljem Hrvatske društvenim i kulturnim događanjima, te vezivanjem kravate na spomenike hrvatskih velikana. S obzirom na očekivanje sutrašnje pozitivne odluke Hrvatskoga sabora o proglašenju Dana kravate u RH, središnja proslava upriličuje se u Zagrebu, 18. listopada 2008., na Trgu bana Jelačića, jednosatnim programom s početkom u 12 sati. Uoči početka programa, u 11:40 h priređuje se zabavno – nagradna igra s pitanjima o povijesti kravate i pokazivanjem umijeća vezanja čvora kravate.12:00 h – scenska igra „Prva kravata“ (izvodi glazbeno plesna skupina umjetnika, režija Adam Končić)
12:15 h – program „Dijete i kravata“ – djeca iz Dječjeg vrtića Botinec recitiraju, pjevaju i vezuju kravatu
12:25 h – pozdravni govori i čestitanje Dana kravate (predstavnici društveno – političkog života Zagreba i Hrvatske, te predstavnici ustanove Academia Cravatica)
12:35 h – ansambl LADO izvodi splet plesova i pjesama u hrvatskim narodnim nošnjama koje kao sastavni element imaju čvorovani rubac – kravatu (prema ideji Marijana Bušića)Dan kravate svečano će se obilježiti i u raznim dijelovima svijeta (Crnoj Gori, Njemačkoj, Italiji, Japanu, Australiji…). Primjerice, „Tie Society of Australia“ u Sidneyu upriličuje svečanu večeru za pedesetak uglednih uzvanika, na koju su pozvani generalni konzuli Hrvatske i Kine, s jedne strane zemlje koja je svijetu dala kravatu, s druge strane, zemlje koja danas proizvodi najviše kravata.