Što govori kravata?

Nema više te boje, uzorka ili oblika, koji popularna psihologija neće vezivati uz neku karakternu osobinu. I muške kravate, prema istraživanjima nekih svjetskih psihologa, skrivaju u svojim vijugama, bojama, kockicama sve sklonosti, “mušice”, običaje, poroke svojih “nositelja”.

Ako je nekome, u besciljnoj šetnji ulicom, stalo do takvih promatračkih dosjetki, evo palete boja i uzoraka kravata koja će vam reći što se sve skriva iza “službenih fasada”.

plava kravata
Plavo je boja vječnosti, simbolizira cjelovitost, spokoj, a onaj koji nosi plavu kravatu zacijelo je pošten, tih i, baš kao i boja, smiruje okolinu.
crvena kravata
Oprez! Crveno je dvosmisleno! Može značiti i ljubav i srdžbu, i hrabrost i opasnost, a može imati i seksualne poruke. Značenje ovisi o raspoloženju, okolnostima, namjerama “nositelja”. Psiholozima je crvena kravata najizazovnija za analizu, pa je po tome i ženama muškarac s crvenom kravatom nedokučivi pustolov.
crna kravata
Tradicionalno, nosi se na pogrebu. No, ako se kombinira s nekim kontrastnim bojama i uzorcima, može značiti umjerenost i eleganciju.
žuta kravata
Mlado, puno nade, sretno! Pa, što bi se drugo moglo vezati uz ovako otkačenu boju?
zelena kravata
Osim što ima ekološko značenje, zelena boja na kravati psiholozima je vrlo bajkovita – izražava mudrost šumskih vila! Ideju možete doraditi sami!
smeđa kravata
Prvo, najmanje pokazuje prljavštinu. Drugo, simbolizira “prizemljenost”, realističnost. Crvenkastosmeđa boja efektna je, asocira i na profesionalnost i na seksualnost.
kockasti uzorak
Znači urednost, redovitost. Veće kocke odgovaraju “sirovijim”, otkačenijim ljudima, a manje su pogodnije za inženjere i arhitekte.
prugaste kravate
Obično prikrivaju želju za urednošću, redovitošću. Češće ćete vidjeti dijagonalne crte, rijetko kad vodoravne ili okomite. Sociolozi i psiholozi još će istražiti zašto su pruge od desna nalijevo uobičajene u SAD-u, a obrnute karakterističnije za europski stil.
uzorak s vijugama
Znači slobodu i relaksaciju u usporedbi s ukrućenim kockama i prugastim uzorcima te odgovara kreativnijim naravima.
uzorak s krugovima
Znači sjedinjenje reda i oblina, duhovit efekt, pogotovu ako su te točke velike. Male točke potiču na osmijeh!