Sretan vam Svjetski dan kravate!

Priopćenje Academiae Cravatice povodom Svjetskog Dana kravate 2017.

Počelo je od rupca koji nosim oko vrata – s punim pravom mogla bi reći žena muškarcu dok mu daruje (a možda i veže) kravatu oko vrata. I doista, iskazujući tim činom ljubav i vjernost, žena je pokrenula slijed događaja koji su doveli do današnje simbolike kravate; simbolike koja taj odjevni predmet pretvara u nešto daleko veće od pukoga modnog dodatka. Kravata prenosi, pored spomenute ljubavi i vjernosti, i druge poželjne, komplementarne, vrijednosti, vrijednosti koje se međusobno nadopunjuju: to su zrelost i zaigranost, osjećaj dostojanstva i časti te odgovornost i sloboda.

U prigodi ovogodišnjeg Dana kravate, 18. listopada, Academia Cravatica (AC) poziva građane da na taj dan nose kravatu, odnosno rubac, čime će bitno pridonijeti obilježavanju Dana koji je – sudeći po odazivu iz raznih zemalja širom svijeta – proteklih godina postao i Svjetski dan kravate, a pritom sačuvao svoje hrvatsko ishodište. To je dan svečanosti i zajedništva, dan poruke vrijednosti ljudskih veza i obveza, međuodnosa i komunikacije, ljubavi i stvaralaštva.

Prihvaćanje te poruke zasniva se na otvorenosti svakoga kome su navedene vrijednosti drage, no samo širenje ovisi o podršci medija koje pozivamo da tome i nadalje doprinose kako bi glas o Danu kravate zadobio što snažniji odjek.