Slavni Poljski TV Voditelj Oduševljen Kravatom „Croata“

Hrvatska turistička zajednica u Warszawi priprema seriju od 4 emisije koje će biti emitirane na poljskoj nacionalnoj televiziji, a promovirat će Hrvatsku kao popularnu turističku destinaciju. U tu svrhu, Bojan Baketa, direktor HTZ u Warszawi i poljski autori tih emisija Robert Makłowicz i Piotr Bikont posjetili su Dubrovnik, južnu Hrvatsku, a potom i Zagreb.

Robert Makłowicz, slavni poljski TV voditelj, po procjeni Forbesa jedan od pet najutjecajnijih Poljaka, poznat i kao zaljubljenik u Hrvatsku prošle je godine snimio 7 polusatnih emisija o hrvatskoj kulturi i gastronomiji. Piotr Bikont, kolumnist Newsweeka, također je jedan od autora ovih dokumentarnih emisija.U Zagrebu su posjetili ustanovu Academia Cravatica gdje ih je ugostio Marijan Bušić, ravnatelj Academiae Cravaticae. Njihov posjet ustanovi Academia Cravatica nije slučajan. Naime, prošle godine u Poljskoj je predstavljena međunarodna izložba „Izazov kravate – Kravata kao hrvatski doprinos globalnoj kulturi“ u Gdansku i Krakowu. Tom prilikom Academia Cravatica proglasila je Roberta Makłowicza „Vitezom od kravate“, s imenom „Bijeli Hrvat“.Robert Makłowicz govorio je o kravati „Croata“ kao hrvatskom suveniru: „Ne možete zamisliti ljepši način promocije vaše zemlje. Sve zemlje imaju šarene prospekte i kataloge koji privlače turiste, ali malo je zemalja na svijetu koje imaju svoj originalan proizvod, toliko vezan za nacionalnu povijest, kulturu i identitet kao što Hrvatska ima s kravatom. Gostima je predstavljen prošlogodišnji projekt „Kravata oko Hrvatske“ kojim se crvenim koncem povezalo cijelu Hrvatsku nakon čega se raspravljalo o mogućnostima izvedbe novog projekta – „Kravata oko Poljske“.

„Dolazak gospode iz Poljske rezultat je naše dugogodišnje suradnje koja je prešla u iskreno prijateljstvo. Kravata je u svojoj suštini sredstvo komunikacije pa se ne treba čuditi da se upravo preko kravate razvila sjajna komunikacija s prijateljskim poljskim narodom.“, zaključio je Marijan Bušić na kraju velikog druženja s partnerima i suradnicima ustanove Academia Cravatica.