Proslava Dana Kravate 2016.

U prigodi Dana kravate, 18. listopada, pozivam sve Zagrepčanke i Zagrepčane, sve građane Hrvatske, da nam se pridruže u obilježavanju toga dana posvećenog osobnoj vertikali svakoga pojedinca.

Dan kravate koji je hrvatski Sabor jednoglasno izglasovao Spomen-danom 2008. godine, za čije prihvaćanje od strane Europskoga parlamenta traje postupak pokrenut prošle godine kada je ta inicijativa promovirana izložbom Izazov kravate i nastupom Kravat-pukovnije i u samom EU parlamentu u Strasbourgu, te koji je, mimo svih formalnih institucija, počeo biti prihvaćan spontano od strane pojedinaca i udruga širom Svijeta (primjerice, The Tie Society of Australia), nosi za Hrvatsku snažan identitetski potencijal.

Naime, premda je kravata kao hrvatski brand već uvelike etablirana (prvenstveno nastojanjima Academije Cravaticae), pred nama je neizmjerno veći prostor za njezin budući još snažniji biljeg na identitetu Lijepe naše. Ne zaboravimo, kravata je već desetljećima i protokolarni simbol predsjedanja svake članice Europske unije tijekom njenoga polugodišnjega, rotirajućega, predsjedanja. Drugim riječima, simbol EU!

Nema uvjerljivije i sigurnije slobode od one koja uvažava druge, kada pojedinac ne gleda samo na svoje interese, nego i na one koji pomažu i izgrađuju njegovu zajednicu; dakle, kada prihvaća obvezu. I tu svezu obveze i slobode najbolje označava nošenje kravate. I zato, ne pretjerujmo u opuštanju.

Međutim, nemojte pomisliti kako je kravata isključivo u domeni muškaraca. Upravo suprotno, ona je nastala u međuodnosu žene i muškarca, u trenutku kada je žena svoj rubac svezala muškarcu oko vrata.

Čestitam vam Dan kravate, svjetski dan svečanosti i dostojanstva!

 

Velika smjena straže u Prijestolnici kravate

U nedjelju, 16.listopada 2016., na Trgu sv. Marka, Počasna satnija Kravat-pukovnije je ususret ovogodišnjoj proslavi Svjetskog dana kravate, po prvi put organizirala Veliku smjenu straže u Zagrebu – Prijestlonici kravate. Uz konjanike i vojnike Počasne satnije Kravat pukovnije sudjelovali su pripadnici Počasno-zaštitne bojne Glavnog stožera Oružanih snaga RH i Zdrug povijesnih postrojbi iz cijele Hrvatske. Zapovjednik Počasne satnije Kravat-pukovnije, Željko Matejčić, osmislio je za ovu veličanstvenu prigodu posebnu koreografiju koja je na tragu tradicionalne Smjene straže i u kojoj su se Počasnom satnijom Kravat-pukovnije združile Zrinska garda Čakovec, Turopoljski banderij, Kliški uskoci i vojnici već spomenute Počasno-zaštitne bojne sa po dvanaest vojnika pod stijegom.

„Povijesna činjenica da su kravatu pronijeli u Europu upravo Hrvati, potakla ih je da u ovogodišnju ceremoniju uključimo povijesne postrojbe koje na odori nose kravatu, rubec ili podgutnicu. Također, želja nam je da se našoj svečanoj i spektakularnoj izvedbi Velike smjene straže pridruži što veći broj građana i da zajednički najavimo ovogodišnje obilježavanje Svjetskog dana kravate koji se diljem svijeta, a na inicijativu ustanove Academia Cravatica, već tradicionalno slavi svakog 18. listopada“, naglašava Matejčić.

 

Priča o kravati” i Nikola Šubić Zrinski na Europskom trgu

Na Dan kravate, 18. listopada 2016., Počasna satnija Kravat-pukovnije ugostila je iznimnu ličnost hrvatske povijesti – Nikolu Šubića Zrinskog. Sigetski junak Nikola Šubić Zrinski, u interpretaciji Dalibora Hanzaleka, prvaka HNK iz Osijeka, pridružio se konjanicima Kravat-pukovnije i zajedno s njima projahao od Trga sv. Marka do Europskog trga gdje je sudjelovao u svečanom otvorenju didaktičke izložbe “Priča o kravati” i otpjevao Romansu Zrinskog.

Izložba „Priča o kravati“, autora Nikole Albanežea, posjetiteljima je ponudila osamnaest sažetih, veoma zanimljivih naracija o različitim osobama i događajima, iz raznih zemalja i povijesnih razdoblja. Ono što ih objedinjuje jest kravata – taj iznimni simbol čovjekove uljuđenosti i samopoštovanja, prihvaćenih obveza u slobodi djelovanja. Pored toga prikazane su i reprodukcije umjetničkih djela sakupljenih u fundusu međunarodne izložbe „Izazov kravate – kravata kao hrvatski doprinos globalnoj kulturi“.

 

Ostala događanja

Uz brojne Hrvatske misije, konzulate, zajednice i klubove u stranim zemljama koje su sudjelovale i još sudjeluju u proslavi Danu kravate, promocija kravate i Dana kravate u Hrvatskoj i svijetu ulazi u novu fazu strateškim dogovorom o suradnji Ustanove Academia Cravatica i Hrvatskog svjetskog kongresa, čiji je predsjednik, gospodin Vinko Sabljo, izjavio: “HSK želi pripomoći promociji Hrvatske i Hrvata u Svijetu i zato u potpunosti podržavamo proslavu Dana kravate”. Hrvatski svjetski kongres djeluje u 30 zemalja i dio je Ujedinjenih naroda, kao nevladina međunarodna organizacija s konzultativnim statusom.

U proslavi Dana kravate sudjeluje i do pet stotina edukacijskih ustanova: vrtića, viših i srednjih škola, fakulteta i knjižnica u Hrvatskoj i susjednim zemljama od čega većina pod organizacijom Udruge Lijepa naša, višegodišnjeg partnera Ustanove Academia Cravatica. Proslavi su se priključili Grad Vukovar i Muzej grada Vukovara te grad Pula.