Digitalna, didaktička izložba:

Kada se kravata pojavila na svjetskoj pozornici? Je li postojala i prije nego je sam predmet tako nazvan? Kroz kakve je modne preobrazbe prolazila? Tko ju je sve odijevao i promovirao? Kako je i zašto zadobila simboliku koju danas uz nju vežemo? Ta i brojna druga pitanja koja se vežu uz kravatu potvrda su njezina neobičnoga, ali i iznimnog statusa među odjevnim predmetima. Naime, niti jedan drugi modni dodatak nije u tolikoj mjeri neutilitaran, a opet komunikacijski tako potentan kao nositelj raznih značenja.

Odgovore na navedena pitanja, barem djeliće nekoga potpunijeg i sveobuhvatnijeg tumačenja, pronađite na didaktičkim eksponatima izložbe Priča o kravati koja nas kroz nekoliko sažetih naracija upoznaje s poviješću kravate. Također i s njenom simbolikom koja je u funkciji različitih identiteta: osobnoga, hrvatskoga, europskoga, globalnoga…

Kolokvijalno govoreći, mogli bismo reći kako je kravata porođena u Hrvatskoj, krštena u Francuskoj, a ulogu dadilja preuzele su ubrzo potom Engleska, Italija, Amerika, dakako, zatim i druge zemlje… – ali nakon toga njena se povijest grana u bezbroj smjerova i s neizmjerljivim rezultatima. Izložba je sažeto nastojanje da ukažemo na važnost kravate koja se od doba baroka potvrđivala u narednim stoljećima, a i danas se osobito potvrđuje, pogotovo kada kravatu shvatimo kao ‘medij komunikacije’ i simbol kulturnih vrijednosti te ljudskoga dostojanstva.