Ovdje možete pronaći neke pojmove koji vas zanimaju a niste znali njihovo značenje

A

Academia Cravatica
neprofitna ustanova čija je misija očuvanje i promicanje razvoja kravate kao dijela hrvatske i svjetske kulturne baštine.
Ascot kravata
datira iz sredine 19 st. i nalikuje marami za vrat s krajevima podjednake dužine i širine. Vezuje se ispod brade ili se pričvršćuje ukrasnom iglom.

B

Bandana
svijetlo obojena marama uvezena iz Indije početkom 18.st. Razne imitacije poput pamučnih bandana uskoro su se proširile Europom, a osobito među radničkom klasom.

F

Francois Chaille
autor monografije «Le grande historie de la cravate» koji potvrđuje hrvatsko podrijetlo kravate. Pravo ime – Alain Blattier.
French-cut
košulje sa širokim i odrezanim ovratnikom uz koje se veže windsorski čvor.

J

Jacquard
najčešća vrsta tkanja koja se upotrebljava u izradi kravate.
Jesse Langsdorf
američki proizvođač kravata koji je prvi patentirao izum u strojnoj proizvodnji kravate da se tkanina razreže na tri dijela i onda opet sašije.

K

Kralj George IV. (1762-1830)
oko 1822. godine uveo crnu boju za kravatu.
Kravatar (cravatier)
dvorski službenik koji je Luju IV svakodnevno dostavljao nekoliko kravata, kako bi kralj mogao izabrati koju će kravatu taj dan nositi.

L

Lavalliere
vojvotkinja de la Valliere,miljenica Luja IV kreirala je kravatu u obliku mašne. Taj način vezivanja još se i danas u Francuskoj naziva «lavalliere».
Leptir kravata
ukrasna vrpca oko vrata koja se vezuje u obliku mašne. Svoju popularnost je dosegla krajem 19.st. Obično je nose intelektualci i umjetnici jer označava individualnost.
Luj XIV (1643-1715)
poznat i kao « kralj Sunce». Došao na vlast nakon Mazarina. Doveo Francusku do vrhunca (apsolutizam). Veliki zaljubljenik u kravate (dao je napraviti svoj kip čije poprsje ukrašava kravata)

N

Norman Davies
britanski povjesničar i autor knjige «Europa: Povijest» U jednom poglavlju piše o kravati na zanimljiv način: «U svim prilikama, ljudi koji umanjuju utjecaj manjih naroda trebaju se prisjetiti da nas Hrvati sve drže za vrat »
Neckclothitania
satirična knjiga o kravatama i muškom odijevanju sa sjajnim ilustracijama i komentarima o značenju i samoj modi nošenja kravate.

P

Pierre Cardin
poznati francuski modni kreator i ljubitelj kravata

R

Royal Cravates
posebna pukovnija osnovana 1667. koja je nazvana po Hrvatima.

T

Tridesetgodišnji rat
vjersko-politički rat (1618-1648) u Njemačkoj u kojem su sudjelovali i hrvatski vojnici.

V

Vojvoda od Windsora (1894-1972) ili Kralj Eduard VIII
dobrovoljno se odrekao engleskog prijestolja i uzeo titulu Vojvode od Windsora. Bio je najviši autoritet što se tiče kravate i načina njezina vezivanja. Po njemu je prozvan tzv. «windsorski čvor».