Muzej Kravate U Zagrebu

Academia Cravatica pokrenula je još jednu novu inicijativu osnivanja Muzeja Kravate, naravno u Zagrebu, svjetskoj Prijestolnici kravate. Ustanovljen je Stručni savjet Muzeja, koji čine dr. sc. Tomislav Šola, redoviti profesor na studiju muzeologije Filozofskoga fakulteta u Zagrebu, Margarita Sveštarov Šimat, muzejska savjetnica u Kabinetu grafike HAZU, Nikola Albaneže, viši kustos Muzeja kravate u osnivanju i prof. Marijan Bušić, idejni začetnik osnivanja Muzeja i ravnatelj ustanove Academia Cravatica.

Zamisao o osnivanju Muzeja kravate dodatno je potaknuta uspješnim razvojem projekta izložbe likovnih djela inspiriranih kravatom. Prva takva izložba autorskih djela inspiriranih kravatom postavljena je u Puli 2003. godine, kao prateći projekt umjetničke instalacije Kravata oko Arene autora Marijana Bušića. Nakon toga izložba je, s nazivom Izazov kravate, u suorganizaciji s Ministarstvom vanjskih poslova i europskih integracija RH krenula u svijet. Predstavljena je najprije u Bosni i Hercegovini (Mostar i Sarajevo), a potom u Egiptu (Kairo i Aleksandrija), Južnoafričkoj republici (Pretorija, Johannesburg), Poljskoj (Krakow i Gdansk), Austriji (Beč), te u Bugarskoj (Sofija i Ruse). Sljedeće godine Izložba će se predstaviti u nekim zapadno-europskim zemljama. Fundus izložbe trenutno sadrži oko 120 umjetničkih ostvarenja na temu kravate, autora petnaestak nacionalnosti. Fundus Izložbe stalno se povećava, jer uključuje nove radove umjetnika iz zemalja koje ugošćuju Izložbu. Time je hrvatski projekt Izazov kravate postao u pravom smislu internacionalan.

Muzej kravate koncipiran je kao multimedijalni muzej pa će umjetnička djela suvremenih umjetnika na temu kravate predstavljati tek jedan segment njegovog bogatog fundusa. Budući muzej prikazat će i povijesni razvoj kravate kao osebujnog medija komunikacije. Muzej će odgovoriti na pitanje zašto je kravata bitna u kulturološkom kontekstu civilizacije Zapada, a danas već i čitavoga svijeta. Članovi Stručnog savjeta uvjereni su kako će Muzej kravate pridonijeti promidžbi hrvatskoga kulturnog identiteta u svijetu.