Materijali Koji Idu Zajedno

Odabir dnevnih kravata često uključuje odabir materijala koji će se nositi zajedno. Postoje osnovna pravila kojih se treba pridržavati kako bi izbor bio lakši. Na primjer, pošto nije moguće da vrijeme bude istovremeno sparno i hladno, ne postoji razlog zbog kojeg bi se nosila vunena kravata sa lanenim odijelom i obrnuto.

Jedna od početnih briga treba biti harmonija između teksture i tkanja. Pokušajte ne nositi kravatu od glatkog kepera, satena ili svile sa odijelom od grube vune ili pamuka. Dobro pravilo je da bi kravata trebala uvjetovati tkanje sakoa ili košulje. Kravata od ripsa pristajala bi sakou od kepera budući da oboje imaju fino tkanje. Vunena kravata sigurno ide na prsluk od tvida, ali nemojte previdjeti vuneno tkanje sa izraženom teksturom. U konačnici materijal kravate mora odgovarati prilici. Svila bogatog tkanja prikladnija je za večernju odjeću nego za dan u uredu.

Usklađivanje kravate sa košuljom ili sakoom može biti varljivo. Prvo pravilo je da elementi ne smiju biti ni preslični ni prerazličiti kako ne bi isključivali jedan drugoga. Odvažna moda kombiniranja pruga na pruge može biti uspješna, dok god je osigurana razlika barem u širini pruga. Motivi se mogu sukobljavati u smislu oblika ili veličine. Stavljanje složenih, gusto raspoređenih i asimetričnih pruga jedne na druge može biti problem. No ne postoji pravilo protiv kombiniranja točkastog uzorka i pruga, dok god njihova veličina ide dobro zajedno. Najsigurniji test je provjeriti da li točke na kravati stanu između pruga na košulji . Uglavnom što je sličnija veličina motiva između košulje, kravate i sakoa, postiže se usklađeniji dojam. Motivi se mogu i sukobiti zbog teme koju predstavljaju. Kravata sa npr. motivima lova ne bi se trebala kombinirati sa prugastim klasičnim odijelom. Jednako tako, moderna, klasična, točkasta ili svilena kravata izgleda smiješno u kombinaciji sa odijelom od tvida.

Iz knjige ( Mala knjiga o kravatama, Francoise Chaille, Flammarion,1999.)