Kravata oko Tesle na Niagarinim slapovima kao simbol inovatorstva, ljubavi i jedinstva

15. Siječnja 2020, povodom međunarodnog otvaranja prvog hrvatskog predsjedanja EU i osnivanja „TESLA INOVACIJSKOG CENTRA“ – TESLA INNOVATION CENTER u gradu Slapovi Niagare (Niagara Falls), Ustanova Academia Cravatica i centar za istraživanje i razvoj – Teslopolis, u čast ova dva iznimna povijesna postignuća mlade hrvatske države, zajedno s osnivačima TIC-a i predstavnicima grada Slapovi Niagare postavili su crvenu hrvatsku kravatu, kao simbol inovatorstva, ljubavi i jedinstva, na spomenik Nikole Tesle, kojeg je izradio hrvatski kipar Frano Kršinić, 1976., kada je i postavljena na mjestu prve svjetske hidroelektrane.

Glavni cilj TESLA INOVACIJSKOG CENTRA, kao prvog u povijesti službenog udruženja američkih i hrvatskih institucija, je da u narednih 10 godina u grad Slapovi Niagare vrati nasljedstvo Nikole Tesle i duh inovatorstva, te pokrene i realizira niz multidisciplinarnih projekata i aktivnosti inspiriranih Nikolom Teslom, te upravo na Niagari izgradi i vlastiti centra, kao prvi takav u svijetu.

Teslin sustav izmjeničnih struja za hidroelektranu na slapovima Niagare, kao prvi takav u svijetu, postavljen je 1896., a njome je započeta nova era u ljudskom civilizacijom razvoju, i ostvaren Teslin san da ljudima podari energiju ukroćenu na slapovima Niagare, koje je kao dječak prvi put vidio na litografiji u laboratoriju škole u Karlovcu, te istraživši više o snazi tih vodopada u dobi od 17 godina, izjavio:

„Fascinirao me opis Nijagarinih vodopada koje sam vidio, i zamislio sam u svojoj mašti veliki točak kojim upravljaju slapovi. Rekao sam svom ujaku da ću otići u Ameriku i realizirati ovu ideju! Trideset godina kasnije vidio sam svoje ideje provedene u stvarnost na Niagari i divio se nedokučivoj misteriji ljudskog uma“

Kravata je izvorni hrvatski proizvod i simbol ljubavi, jedinstva i inovacije, koja je u 17. stoljeću kreirana od strane hrvatskih žena i prepoznata na Francuskom dvoru kao iznimni modni dodatak pod imenom cravate, odakle je od tog trenutka krenula na svoje strelovito i iskričavo svjetsko povijesno „putovanje“ i razvoj, generirajući ne samo jedan od najprisutnijih modnih dodataka, već i cijelu jednu paletu simbola ljudske težnje ka stvaranju, ljepoti i rafiniranosti ljudskog bića u njegovoj težnji ka slobodnom i dostojanstvenom životu. Ovim činom vezivanja kravate ljubavi na spomenik Nikoli Tesli, nadovezujemo se i na jedno od najsnažnijih nasljeđa garda Slapovi Niagare i njegove značajne povijesti u ukidanju ropstva i ljudskoj težnji ka slobodnom i dostojanstvenom životu, koja je upravo na Niagari doživjela svoje značajne trenutke, a čemu je pak Nikola Tesla posvetio cijeli svoj život i rad, koji je nesebično poklonio čovječanstvu, te ostvario svoju prvu realizaciju istog Hidroelektranom na slapovima Niagare, što TESLA INOVACIJSKI CENTAR želi nastaviti, prije svega u duhu humanih paradigmi, inspiriran Teslom, njegovim otkrićima i tehnologijama, koje upravo u 21. stoljeću doživljavaju svoju svekoliku tehnološku realizaciju!

Izvor: Teslopolis/foto credits: Teslopolis