Kravata I Atatürk

 

U sveučilišnoj knjižnici u Grazu od 19. siječnja do 10. ožujka 2007 održana je izložba pod nazivom „Zavrzlame iz svakodnevice Istanbula i Soluna“ na kojoj u funkciji podrške sudjeluje neprofitna ustanova Academia Cravatica. Izložba je rezultat stručnoga istraživačkog projekta što ga je pod nazivom «Predodžbe Istanbula i Soluna u razdoblju od pada Otomanskog carstva do danas» provodila dr. sci. Ullrike Tischler, profesorica na Institutu za povijest jugoistočne Europe, zajedno sa studentima tijekom ljetnoga semestra fakultetske godine 2005/06.

Kao gost-predavač na spomenutom projektu sudjelovao je i Nikola Albaneže, muzeolog sa Filozofskoga fakulteta zagrebačkoga sveučilišta i viši kustos Muzeja kravate u osnivanju, koji je tijekom ožujka, svibnja i lipnja 2006 održao predavanja na kojima je studente povijesti u Grazu upoznao s pregledom muzeoloških teorija s naglaskom na muzejskim izložbama, a na radionicama ih uvodio u praksu izložbene vizualizacije u slijedu od koncepta preko sinopsisa do scenarija.

Projekt je nastavljen u zimskom semestru 2006/07. radom na konkretnoj realizaciji izložbe čiji je cilj ukazati na specifičnosti međuodnosa Grka i Turaka – kako u Istanbulu tako i u Solunu – međuodnosa koji se odražavaju u svakodnevnom životu tih gradova i njihovih stanovnika.Jedan od izložaka je i bista Kemala Pashe Atatürka na koju je svezana Croata-kravata. Naredivši obavezno nošenje kravate svim javnim službenicima, Atatürk ju je učinio jednim od simbola procesa modernizacije i europeizacije što ga je kao «Otac Nacije» započeo provoditi u Turskoj nakon Prvoga svjetskog rata.Ovim izdvojenim elementom sa izložbe u Grazu ujedno najavljujemo Međunarodni znanstveni simpozij na temu «Atatürk i kravata» koji će se na inicijativu Marijana Bušića, a u organizaciji Academiae Cravaticae te Instituta za društvena istraživanja dr. Ivo Pilar i Hrvatskog instituta za povijest, održati u Zagrebu. Simpozij bi trebao rasvijetliti vrijeme, okolnosti i razloge te istodobno pružiti odgovore na povijesne, sociološke i psihološke posljedice uvođenja kravate u sve javne ustanove u Turskoj, ali i razjasniti odnos prema kravati u drugim islamskim zemljama.