Jedinstven u Europi – festival Dani kravate!

 

Prigodnom proslavom na zagrebačkom Europskom trgu na Svjetski dan kravate, 18.10. jučer su kraju privedeni Dani kravate, jedini hrvatski i europski festival posvećen tom odjevnom detalju. Festival je počeo u subotu postavljanjem crvenih kravata na zagrebačke spomenike u organizaciji ustanove Academia Cravatica, a nakon višednevnog programa, danas je na Trgu sv. Marka, u sklopu festivala, Kravat pukovnija održala posljednju ovosezonsku smjenu straže.

Središnja proslava održana je poslijepodne na Europskom trgu, okupivši brojne uzvanike i turiste, a pozdravio ih je Joseph Gene Petrić, izaslanik predsjednika Vlade Republike Hrvatske  i pomoćnik ministrice vanjskih i europskih poslova.

“Današnja manifestacija u Hrvatskoj i svijetu promovira simboličke vrijednosti, a Zagreb potvrđuje kao prijestolnicu kravate”, rekao je Petrić.

Okupljenima se obratila i Jasna Čapo Žmegač, znanstvena savjetnica Instituta za etnologiju i folkloristiku, podsjetivši da su Francuzi inspiraciju za odjevni ukras koji danas poznajemo pod imenom kravata, dobili od pukovnije hrvatskih vojnika, koji su u službi Luja XIV. ratovali u religijskim ratovima u 17. st.

“Kravata je danas najistaknutiji hrvatski simbol, postala je brand i znak raspoznavanja Hrvatske, koja se sve više identificira kao zemlja podrijetla kravate”, istaknula je Čapo Žmegač. Jučerašnjoj završnici Festivala pridružio se i Marijan Bušić, ravnatelj i osnivač ustanove Academia Cravatica kojem je pripala čast za završnu riječ, a o kravati kroz povijest prethodno je govorio Nikola Albaneže, voditelj muzeoloških projekata AC.

Na Europskom trgu središnjoj proslavi i prigodnom programu pridružila se i kompletna Kravat pukovnija s konjanicima, Zagrebačke mažoretkinje, umjetnica Lidija Bajuk, Vokalisti sv. Josipa iz Velike Gorice i brojni gosti koji su upotpunili program svečanosti. Posebno izaslanstvo Hrvatskog svjetskog kongresa kao podrške ustanovi Academia Cravatica pristiglo je iz Rumunjske, te su tako svečanosti prisustvovali i uzvanici iz Zajedništva Hrvata iz Rumunjske, odjeveni u prigodne narodne nošnje.

Posjetitelje svečanosti posebno je oduševila velika kravata – Europsko-hrvatska kravata koju su Europskim trgom pronijeli vojnici Kravat pukovnije i Zagrebačke mažoretkinje!

Službeno zatvaranje festivala bit će u subotu, kada se sa zagrebačkih spomenika skidaju crvene kravate.