Izložba “Izazov Kravate” U Budimpešti

U gradskoj galeriji Budimpešte Budapest Galéria otvorena je u četvrtak 30. lipnja o.g. izložba „Izazov kravate“, koju su u partnerskoj suradnji organizirali Budapest Galéria, MVPEI (Samostalna služba za Hrvate i kulturu te hrvatsko veleposlanstvo u Budimpešti) i Academia Cravatica.
Izložbu su otvorili zamjenik gradonačelnika grada Budimpešte Miklós Csomos, hrvatski veleposlanik u Budimpešti Ivan Bandić te kustos izložbe Nikola Albaneže. Time se je simbolički obilježio završetak šestomjesečnog mađarskog predsjedanja Europskom unijom, tijekom kojeg su uspješno zaključeni pristupni pregovori Republike Hrvatske s Europskom Unijom.

Na izložbi su prikazani radovi šezdesetoro autora, predstavnika zemalja u kojima je izložba do sada gostovala. Pri tome valja posebno izdvojiti odličan odaziv mađarskih umjetnika jer su njih čak trinaestorica imala priliku pokazati ostvarenja potaknuta, odnosno nadahnuta kravatom, njenom simbolikom, motivima, poviješću… Znakovito je da izložbu (na plakatu i naslovnici kataloga) obilježava portret Nikole Zrinskoga iz 1664. na kojemu je taj slavni hrvatski ban i mađarski pjesnik – koji povezuje Hrvatsku i Mađarsku nadasve jedinstvenom i dubokom povijesnom vezom – prikazan kao elegantni vlastelin i dvorjanin s čvorovanim rupcem oko vrata, danas čitavom svijetu poznatim pod nazivom kravata! Izložbu prati katalog na mađarskom, hrvatskom i engleskom jeziku s reprodukcijama svih umjetničkih djela, uz uvodne riječi idejnog začetnika i pokretača izložbe Marijana Bušića i ministra kulture RH Jasena Mesića, kao i eseji likovnih kritičara Iva Šimata Banova, Enesa Quiena i Nikole Albaneža. Izložba „Izazov kravate – kravata kao hrvatski doprinos globalnoj kulturi“ pokrenuta je 2004. godine. Tijekom proteklih osam godina bila je predstavljena, osim u Hrvatskoj, u još osam zemalja (Bosna i Hercegovina, Egipat, Južnoafrička Republika, Poljska, Austrija, Bugarska, Njemačka, Danska), odnosno u petnaest gradova (Mostar i Sarajevo, Kairo i Aleksandrija, Pretoria i Johannesburg, Krakov i Gdanjsk, Beč, Sofija i Ruse, Berlin, Kopenhagen) i čitavo je vrijeme nastavila svoj rast i razvoj. Naime, temeljna ideja – prikupljanje recentnih umjetničkih ostvarenja koja tematiziraju ili se referiraju, odnosno barem kao motiv koriste kravatu – potvrdila se kao nadasve poticajna. Rezultat nije izostao: sa svakom sljedećom realizacijom izložbe, njezin fundus obogaćivao se novim djelima. Time je doista opravdan međunarodni karakter izložbe, jer autori svake pojedine zemlje svojim radovima unose jedinstvene odlike svoje sredine.

Dino Bedrina
glavni tajnik AC