Izazov Kravate U Latinskoj Americi

Santiago de Chile, glavnom gradu Čilea, ugostio je izložbu „Izazov kravate – kravata kao hrvatski doprinos globalnoj kulturi“, u organizaciji Veleposlanstva RH, ustanove Academia Cravatica i tamošnjeg uglednog Instituta za kulturu Providencia, te uz potporu Samostalne službe za Hrvate u inozemstvu i kulturu Ministarstva vanjskih poslova i europskih integracija RH. Nakon gostovanja u devet zemalja Europe i Afrike (od 2004. godine), izložba „ Izazov kravate“ sada se prvi puta predstavlja u Latinskoj Americi i prva je od hrvatskih izložbi ovoga opsega u Čileu unazad nekoliko godina, a ostaje otvorena do kraja siječnja 2012. godine.

Izložbu su otvorili Cristian Labbe – gradonačelnik općine Providencia (jedne od središnjih gradskih općina šestmilijunskoga Santiaga), predsjednik Instituta za kulturu Providencia Osvaldo Rivera, hrvatska veleposlanica u Čileu Vesna Terzić i kustos izložbe Nikola Albaneže. Na prigodnom prijemu i domjenku bili su nazočni brojni predstavnici čileanskih državnih institucija na čelu s čileanskim senatorom hrvatskoga podrijetla Baldom Prokuricom, predstavnici čileanskog Ministarstva vanjskih poslova i kulturnih krugova, brojni veleposlanici i predstavnici diplomatskog zbora, kao i brojni Čileanci hrvatskoga podrijetla, kojih u Čileu ima oko 400 tisuća. Izložbom se simbolički najavljuje obilježavanje dvadesete obljetnice uspostave diplomatskih odnosa Republike Hrvatske i Republike Čile. Ovo svečano događanje obogaćeno je instalacijom kravate, prema umjetničkom projektu Marijana Bušića, koja je svezana na pročelju zgrade spomenutoga Instituta za kulturu Providencia, gdje je izložba postavljena. Bila je znakovita i nazočnost dvojice mladića u odorama „Kravat-pukovnije“, hrvatske počasne postrojbe koja oživljava sjećanje na povijesne početke kravate u 17. stoljeću. U programu otvaranja izložbe nastupilo je i hrvatsko folklorno društvo „Domovina“ iz Santiaga. Događanje su popratili brojni mediji, s naglaskom na Hrvatsku kao Domovinu kravate.

Na više stotina četvornih metara izložbenoga prostora predstavljeni su odabrani radovi s temom kravate 51 autora, iz zemalja u kojima je izložba do sada gostovala. Uz taj postav izloženi su i radovi osam čileanskih umjetnika i rad jedne argentinske umjetnice, koji svoja ostvarenja nadahnuta kravatom doniraju ustanovi Academia Cravatica, za stalni postav Muzeja kravate u osnivanju. Izložbu prati katalog na španjolskom, hrvatskom i engleskom jeziku, s reprodukcijama svih umjetničkih djela, uz uvodne riječi idejnog začetnika i pokretača izložbe Marijana Bušića i ministra kulture RH Jasena Mesića, te s esejima likovnih kritičara Iva Šimata Banova, Enesa Quiena i Nikole Albaneža. Pisani prilog uz katalog izložbe priložio je i v.d. čileanskoga ministra vanjskih poslova veleposlanik Fernando Schmidt. S obzirom da većina hrvatskih iseljenika u Čileu potječe s otoka Brača, uz ova autorska djela izloženo je i šest fotografija portreta Bračana s kravatom, među kojima su i Vladimir Nazor, Androniko Lukšić, Stjepan Pulišelić…

Tijekom proteklih osam godina izložba „Izazov kravate – kravata kao hrvatski doprinos globalnoj kulturi“ bila je predstavljena, osim u Hrvatskoj, u još devet zemalja (Bosna i Hercegovina, Egipat, Južnoafrička Republika, Poljska, Austrija, Bugarska, Njemačka, Danska, Mađarska), odnosno u šesnaest gradova (Mostar i Sarajevo, Kairo i Aleksandrija, Pretoria i Johannesburg, Krakov i Gdanjsk, Beč, Sofija i Ruse, Berlin, Kopenhagen, Budimpešta) i čitavo je vrijeme nastavila svoj razvoj. Naime, temeljna ideja – prikupljanje recentnih umjetničkih ostvarenja koja tematiziraju kravatu i njezin moćan simbolički potencijal, potvrdila se kao nadasve poticajna: sa svakom sljedećom realizacijom izložbe njezin fundus obogaćivao se novim djelima. Time je potvrđen međunarodni karakter izložbe, jer autori svake pojedine zemlje svojim radovima unose jedinstvene odlike i motive svoje sredine.