Veleposlanik kravate na prvom zadatku – Kravata na dar Michaelu J. Foxu

Igor Rudan, renomirani znanstvenik i novi Veleposlanik kravate kojeg je ustanova Academia Cravatica inaugurirala 1. listopada 2019. na svečanoj ceremoniji u Muzeju Mimara,  smjesta je započeo s aktivnostima promoviranja kravate u svijetu. Prvi zadatak kojem se posvetio nije bio nimalo nezahti jevan. Naime, Igor Rudan je uz podršku glazbenika i borca za mir, Nenada Bach i Igora Stagljara u New Yorku posjetio Zakladu Michaela J. Foxa. Povod posjeta je bilo umrežavanje oko “sekundarne prevencije” Parkinsonove bolesti,  odnosno odgađanja ili ublažavanja njezinih simptoma kada se ona već pojavila i počela razvijati.

Vjerojatno najpoznatiji slučaj obolijevanja od ove bolesti u svijetu onaj je popularnog kanadskog glumca Michael J. Foxa, zvijezde serije filmova “Povratak u budućnost”. Dobitnik je pet nagrada Emmy, četiri Zlatna globusa i jednog Grammyja. Međutim, u dobi od samo 29 godina dijagnosticirana mu je Parkinsonova bolest, a javnosti je to obznanio tek 7 godina kasnije, 1998. godine. No, tada je osnovao Zakladu Michael J. Fox koja je učinila jako puno na podizanju svijesti o važnosti ove bolesti u svjetskoj javnosti, a njemu osobno donijela i nekoliko počasnih doktorata svjetskih sveučilišta u znak priznanja rada na promociji znanstvenih istraživanja u traženju lijeka.
Susret s kolegama u Zakladi Michaela J. Foxa, Veleposlanik kravate iskoristio je kako bi g. Michael J. Foxu poklonili kravatu, koju je Veleposlanik Igor Rudan njegovim djetnicima predao s  posebnom posvetom. “Objasnio sam im da ova kravata ima uzorak sinjske alke, jer se nadamo da će Zaklada ‘pogoditi u sridu’ i vremenom uspješno pronaći lijek protiv ove neugodne i ružne bolesti”, kazao je Rudan.

Veleposlanik kravate na prvom zadatku – Kravata na dar Michaelu J. Foxu2019-11-14T12:05:43+02:00

Čestitamo Svjetski dan kravate

Ustanova Academia Cravatica svim Hrvaticama i Hrvatima u Hrvatskoj i u dijaspori i prijateljima kravate širom svijeta čestita Svjetski dan kravate, 18. listopad 2019.!

 

Čestitamo Svjetski dan kravate2019-10-23T11:01:20+02:00

Započeo festival kravate “Dani kravate” 2019.

Svečanim vezivanjem crvenih kravata na zagrebačke spomenike hrvatskih i svjetskih uglednika započeo je ovogodišnji Festival kravate “Dani kravate”. Festival kravate “Dani kravate” jedini je europski festival koji se održava u čast kravati, te proslavlja Hrvatsku kao domovinu kravate. Festival je pokrenula ustanova Academia Cravatica,  a kao i prethodnih godina, Festivalu se pridružuje i preko 400 škola kroz suradnju s projektom Lijepa naša, te brojne Hrvatsice i Hrvati u dijaspori, koji svojim aktivnostima doprinose brendiranju Hrvatske kao domovine kravate.

Festival “Dani kravate” ove je godine započeo u utorak, 8. listopada, na Dan neovisnosti Republike Hrvatske. U subotu, 12. listopada, uz postavljanje  velike crvene kravate na spomenik banu Jelačiću,  Marijan Bušić, ravnatelj ustanove Academia Cravatica proglasio je Festival i službeno otvorenim. U nedjelju, 13. listopada, Festival se nastavio održavanjem Velike smjene straže Zdruga povijesnih postrojbi s kravatom.

 

 

 

Započeo festival kravate “Dani kravate” 2019.2019-10-15T16:00:23+02:00

Igor Rudan novi Veleposlanik kravate

Ustanova Academia Cravatica  u  partnerstvu s Klubom za javnu diplomaciju Hrvatskog društva za Ujedinjene narode i Hrvatskim diplomatskim klubom, na svečanoj ceremoniji koja se održala u Muzeju Mimara 1. listopada inaugurirala je novog Veleposlanika kravate, uglednog hrvatskog znanstvenika i akademika Igora Rudana.

Svečanom inauguracijom Veleposlanika kravate Academia Cravatica započela je svoje ovogodišnje aktivnosti ususret jedinstvenom europskom festivalu „Dani kravate“, koji će se od 8. do 18. listopada održati u Zagrebu, a središnji događaj u sklopu Festivala bit će obilježavanje Svjetskog dana kravate, koji se već tradicionalno obilježava širom Europe i svijeta 18. listopada.

Svečanost inauguracije Veleposlanika kravate održala se pod visokim pokroviteljstvom Predsjednice RH, predsjednika Hrvatskoga sabora  i Ministarstva vanjskih i europskih poslova, a u ceremoniji su sudjelovali i pripadnici Počasne satnije Kravat pukovnije, umjetnica Lidija Bajuk i zbor Lira.

Akademik Igor Rudan nije krio oduševljenje novopreuzetom ulogom Veleposlanika kravate te je povodom inauguracije istaknuo: „Nastojat ću tijekom iduće godine, u ulozi Veleposlanika kravate, obići nacionalne akademije znanosti i umjetnosti SAD-a, Kanade, Velike Britanije, Francuske, Njemačke i Australije te stupiti u kontakt s našim znanstvenicima koji su članovi spomenutih akademija. Namjera mi je, uz njihovu pomoć, za budući Muzej kravate pribaviti kolekciju kravata koje označuju pripadnost naših znanstvenika u inozemstvu tim svjetskim akademijama. Naime, relativno je nepoznato da neke od tih akademija, u znak prijema u članstvo, svojim članovima poklanjaju upravo kravatu. Uz to, tijekom naredne godine želja mi je nekom prigodom obići i bistu prof. dr. Andrije Štampara u Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji u Ženevi, koji je svakako bio jedan od najvećih Hrvata u povijesti, te na nju također vezati kravatu, kako bi se unutar tijela Ujedinjenih naroda populariziralo hrvatsko podrijetlo kravate. Zahvaljujem gospodinu Marijanu Bušiću na ovoj velikoj časti i veselim se predstojećim aktivnostima na promociji kravate kao hrvatskog brenda u svijetu“, naglasio je Rudan. Ovaj znanstvenik svjetskoga glasa profesor je Međunarodnog zdravstva i molekularne medicine na sveučilištu u Edinburgu, a sa svega 44 godine postao je jedan od najmlađih britanskih akademika. Zahvaljujući njegovom projektu hrvatske biobanke “10001 Dalmatinac” do danas je pronađena biomedicinska uloga za više od 1000 ljudskih gena.  Među njegovim nagradama najviše se ističe Chancellor’s Award, najviša nagrada za znanstveni rad u Velikoj Britaniji, a Thomson Reuters i Američki Institut za Znanstvene Informacije svrstali su ga među “Vodeće znanstvene umove svijeta” u 2015. godini.

Na svečanosti inauguracije, uzvanicima su se uz Marijana Bušića, ravnatelja ustanove Academia Cravatica i Mire Gavrana, uglednog književnika i prvog Veleposlanika kravate obratili i Gordan Markotić, veleposlanik i koordinator za hrvatsko predsjedanje Vijećem Europske unije,   Petar Popović iz Kluba za javnu diplomaciju Hrvatskog društva za Ujedinjene narode i Smiljan Šimac iz Hrvatskog diplomatskog kluba, Domagoj Ivan Milošević, predsjednik Odbora Hrvatskog sabora za Europske poslove Sabora RH,  Tea Renee, samostalna savjetnica u kabinetu za vanjsku i europsku politiku u Uredu predsjednice RH i drugi uglednici.

„Kravata je znak inicijacije, znak pripadnosti. Razmislimo koliko je samo naš  Veleposlanik kravate Igor Rudan inicijacija prošao kako bi stigao do višekratnih znanstvenih uspjeha, svojim radom, ali svojim profilom kao čovjek. Kravata na njegovom vratu, kao i uloga Veleposlanika kravate, doista je zaslužena“, istaknuo je Marijan Bušić, ravnatelj ustanove Academia Cravatice, jedine ustanove u Hrvatskoj i u svijetu koja se već više od 20 godina bavi proučavanjem, čuvanjem i unapređivanjem kravate kao pokretne kulturne baštine.

Igor Rudan kravatu će, kao hrvatsku i svjetsku kulturnu baštinu promovirati u godini kada Hrvatska započinje svoje šestomjesečno predsjedavanje Vijećem Europske Unije.

 

Igor Rudan novi Veleposlanik kravate2019-10-15T15:23:07+02:00

Dan kravate

Dan kravate nije samo jedan dan, niti se svodi samo na kravatu. Objašnjenje značaja kravate i njezinih pojavnosti u modernoj kulturi zapleteno je poput čvora u njezinu središtu. Kravata, naime, nije samo ukras: ona je slavlje dostojanstva osobe, elegancije koja se u svakidašnjici očituje izvorom toga naizgled jednostavna modnoga dodatka, koji predstavlja središte cjelokupne modne pojavnosti onoga tko je nosi, pridajući smisao njegovoj pojavi.

Bivajući dodatkom onome što je u odjeći najnužnije, kravata je trijumf estetskoga nad pragmatičnim te stoga zadobiva značaj kulturološke pripadnosti s višestoljetnom patinom. I svakodnevna i iznimna, kravata je nešto što se uvijek nosi – kako pri običnome odlasku na posao, tako i u jedinstvenim životnim prigodama.

U tome smislu, Dan kravate nije tek jednom godišnje, nego svakodnevno – baš kao što se mogućnosti poimanja kravate ne iscrpljuju samo u skladu boje i dizajna, umijeća njezina vezivanja i neverbalne poruke koju njome možemo poslati, već predstavlja zbroj svega navedenoga, ali i mnogo više od toga. Kravata sadrži vlastitu prapovijest, podsjećajući na Tridesetogodišnji rat, tijekom kojega su je hrvatski vojnici po prvi puta izveli na svjetsku pozornicu, gdje je zadobila povijesnu afirmaciju Luja XIV., koji ju je pretvorio u najveći modni uspjeh 17. stoljeća. U modernome dobu, ona je postala gotovo pa obvezatnim uresom, ne samo na odijelima poslovnih ljudi ili predsjednika država, nego i umjetnika, radnika i gotovo svakoga muškarca, pa – u obliku neodoljiva rupca – i nebrojenih pripadnica nježnijega spola.

Kravata, dakle, nije samo ukras ili simbol koji budi povjerenje u one koji je nose; ona je sredstvo pomoću kojega možemo poslati poruku svijetu, kao što iz kravata koje nose drugi, kao iz kakve vizualne zagonetke, možemo iščitavati njihove ideje, misli i stajališta.

Njegujući tu tradiciju već desetljećima, Academia Cravatica ustanova je koja je inicirala obilježavanje Dana kravate 18. listopada, što je Hrvatski sabor 2009. jednoglasno prihvatio. Academia Cravatica stoji iza brojnih inicijativa vezanih uz kravatu – od njezina vezivanja oko „vrâta“ pulske Arene 2003. godine, pa do promoviranja Dana kravate i u stranim zemljama, gdje je se iz godine u godinu slavi, kako u europskim, tako i u svjetskim razmjerima, upravo na Dan kravate.

Dan kravate poziva na univerzalnost, zajedništvo i povezivanje, ali i na susret i komunikaciju, podsjećajući pritom na prava, odgovornost i obveze. Širenje poruka koje kravata sažima dokaz je prihvaćanja povijesti, nadovezivanja na nju u graditeljskom odnosu prema sadašnjosti te spremnosti na nove izazove u budućnosti – što je idealan poticaj ustanovama i institucijama, tvrtkama, udrugama i pojedincima, bez obzira na posao kojim se bave ili kutak svijeta u kojemu se nalaze, da 18. listopada, ma gdje bili, na sebi svojstven način obilježe Dan kravate.

Pronesimo, zato – osim kravate – svijetom i vrijednosti koje su u kravatu utkane!

Dan kravate2019-04-09T09:20:21+02:00

Obilježavanje Mjeseca Frankofonije u Bruxellesu i Zagrebu: izložba «Kravata – simbol hrvatsko-francuskog prijateljstva»

U ožujku, Mjesecu Frankofonije, Ministarstvo vanjskih i europskih poslova organiziralo je nekoliko aktivnosti posvećenih promicanju francuskog jezika i kulture te raznolikosti i dijaloga među državama i zajednicama.

U sjedištu NATO-a u Bruxellesu 21. ožujka o.g. otvorena je izložba «Kravata – simbol hrvatsko-francuskog prijateljstva», čiji je pokrovitelj Ministarstvo vanjskih i europskih poslova, a organizator Academia Cravatica, neprofitna ustanova posvećena proučavanju kravate kao dijela hrvatske i svjetske baštine.

Na desetak panoa u slici i riječi, na francuskom i engleskom jeziku, predstavljen je povijesni put kravate od sastavnoga dijela odore hrvatskih vojnika i narodne nošnje do jedinstvenog odjevnog predmeta, prihvaćenog prvo na francuskome dvoru u XVII. stoljeću, a potom u čitavome svijetu. Izložbu je posjetio i predsjednik Vlade Andrej Plenković, naglasivši tim činom 10. obljetnicu hrvatskoga članstva u NATO-u.

U sjedištu NATO-a 21. ožujka je održan i okrugli stol pod nazivom „Zapadni Balkan – perspektive?“, na kojemu je uz predstavnike Belgije, Bugarske,  Francuske i Poljske sudjelovao brigadir Ivo Martinić, hrvatski vojni izaslanik u Parizu, čije bogato diplomatsko iskustvo uključuje i angažman u Misiji Republike Hrvatske pri NATO-u kao i na pristupanju RH ovoj organizaciji.

Izložba o kravati predstavljena je tijekom Mjeseca Frankofonije i zagrebačkoj publici u Europskom domu, pod pokroviteljstvom MVEP-a, uz suorganizatore Klub za javnu diplomaciju Hrvatskog društva za UN i Academiu Cravaticu. Prigodna rasprava o prepoznatljivosti hrvatskog podrijetla kravate u Europi i svijetu održana je 1. ožujka u moderaciji Maje Peterlić, uz sudjelovanje hrvatskog književnika Mire Gavrana, francuskog veleposlanika u Zagrebu Philippea Meuniera, prodekana Visoke škole međunarodnih odnosa i diplomacije Dag Hammarskjöld prof. dr. sc. Gorana Bandova, osnivača i ravnatelja Academie Cravatice Marijana Bušića, muzikologinje i diplomatkinje dr. sc. Zdenke Weber te direktora tvrtke Efficiens Europe  Nikolasa Pekića.

Međunarodna organizacija Frankofonije (OIF) osnovana je 1970. godine u cilju promicanja mira i povjerenja među narodima, demokracije i ljudskih prava, obrazovanja te francuskog jezika i kulturne raznolikosti, a danas broji 88 država članica. RH je od 2004. u statusu promatrača pri OIF-u i otad predano doprinosi ciljevima ove organizacije. (izvor: http://www.mvep.hr/hr/mediji/ostale-vijesti/obiljezavanje-mjeseca-frankofonije-u-bruxellesu-i-zagrebu–izlozba-%C2%AB,56233.HTML)

Obilježavanje Mjeseca Frankofonije u Bruxellesu i Zagrebu: izložba «Kravata – simbol hrvatsko-francuskog prijateljstva»2019-03-26T12:35:07+02:00

Okrugli stol „Kravata – simbol francusko-hrvatskoga prijateljstva”

Premda kravata nalazi svoje mjesto u svakom dijalogu – napose kad teme obuhvaćaju kulturu, pogotovo pak diplomaciju: bilateralnu ili multilateralnu – ona se kao simbol bezuvjetno nameće ukoliko je riječ o hrvatsko-francuskom odnosu. Zato je i početak ovogodišnjega Mjeseca Frankofonije u Hrvatskoj obilježen 1. ožujka Okruglim stolom pod nazivom „Kravata – simbol francusko-hrvatskoga prijateljstva” u organizaciji Kluba za javnu diplomaciju HDUN-a i ustanove Academiae Cravaticae, a pod pokroviteljstvom Ministarstva vanjskih i europskih poslova.

Prigodnim su se slovom uzvanicima obratili veleposlanik Republike Francuske u Republici Hrvatskoj, Nj. E. g. Philippe Meunier te prvi veleposlanik Kravate, proslavljeni hrvatski književnik g. Miro Gavran. Obojica su istakla posebno značenje toga predmeta čije je podrijetlo – u obliku čvorovanoga rubca – u raznim hrvatskim pučkim tradicijama; koji je prenijet zaslugom hrvatskih vojnika tijekom Tridesetogodišnjega rata u brojne europske zemlje da bi upravo u Francuskoj bio prepoznat kao specifičan modni detalj, a zatim nastavio – pod nazivom čija etimologija potvrđuje izvor – širenje diljem svijeta.

Sveučilišni profesor Goran Bandov, prodekan Visoke škole međunarodnih odnosa i diplomacije Dag Hammarskjold, svojim je izlaganjem u sažetom povijesnom pregledu ocrtao stoljetne veze između dviju zemalja. Muzikologinja i diplomatkinja Zdenka Weber, doktorandica pariškoga sveučilišta, prisjetila se u anegdotalnom tonu koliko je Hrvatska danas prepoznatljiva u Francuskoj u odnosu na razdoblje od prije samo nekoliko desetljeća. Poduzetnik Nikolas Pekić, rođen u Francuskoj, založio se za daljnje jačanje gospodarske suradnje dviju zemalja. Osnivač i ravnatelj Academiae Cravaticae Marijan Bušić, autor i organizator brojnih projekata kojima se ističe kravata kao civilizacijski identitet te hrvatski doprinos globalnoj kulturi, istakao je na primjerima vlastite suradnje – od povjesničara mode Francoisa Chaillea do slavnoga dizajnera Pierra Cardina te svih francuskih dužnosnika – dobrohotnost s kojom Francuzi prihvaćaju nekada slabo poznatu činjenicu o hrvatskome podrijetlu kravate.

U Europskome je domu, u kome se održao događaj, bila postavljena izložba Priča o kravati u realizaciji Muzeja kravate; ona je u proteklih nekoliko godina predstavljena u mnogim europskim i svjetskim gradovima, a ovom je prilikom pružila vizualni i sadržajni okvir razgovoru i druženju na Okruglome stolu.

Okrugli stol „Kravata – simbol francusko-hrvatskoga prijateljstva”2019-03-26T12:28:43+02:00

Srednja škola Ilok

Kravata priča priču o Hrvatima i Hrvatskoj u cijelom svijetu. Želeći postati dio te priče, danas je u Srednjoj školi Ilok obilježen Dan kravate. Hrvatski sabor je 2008. proglasio 18. listopada Danom kravate, a mi smo ga obilježili odjenuvši taj popularni modni dodatak.

 

Srednja škola Ilok2018-10-29T09:24:34+02:00

Industrijsko-obrtnička škola Slatina

U Industrijsko – obrtničkoj školi Slatina cijeli tjedan  provodio se  projekt integrirane nastave na temu kravate  kao izvornog modnog dodatka hrvatskoga podrijetla. 
Posebnu  kvalitetu u realizaciji projekta pokazali su učenici zanimanja krojač koji su osmislili, konstruirali i izradili kravate različitih dezena, boja i oblika. Izradili su i izložili na pročelju školske zgrade kravatu koja je kreativno izvedena spajanjem crvenih i bijelih kvadratića tehnikom slaganja mozaika. Kravata je  duga dva i pol metra, a učenici su ju izradili uz pomoć mentorica: Paule Kukuljević, Spomenke Prša, Natalije Vidak i Danice Tot.


Učenici zanimanja stolar uz mentore Jasnu Varga i Slavena Zelenke izradili su drvenu raznobojnu kravatu u obliku slagalice. Učenici zanimanja pekar s mentoricom Robertom Tomas radili su kravatu od tijesta. Kroz sve nastavne predmete tema se realizirala kao integralni sadržaj s posebnim naglaskom na nastavu povijesti, hrvatskoga jezika i matematike, kao i kroz radionice u školskoj knjižnici. Nastavnica matematike Melita Crnković prigodno je ukrasila prostor hola škole kreativnim geometrijskim likovima. 
Razredni je odjel 2B. kuhar/MPM na Satu razrednika s razrednicom Helenom Roštaš izradio taktilnu slikovnicu kojom su učenici, u mediju prihvatljivom djeci predškolske dobi, prikazali zanimljivosti vezane uz taj modni detalj. Završetak ove prekrasne priče su učenici i nastavnici  odjeveni uz kreativni i raznovrsni modni dodatak kravate i natjecanje u kvaliteti i brzini vezanja kravate.


Na sam Dan obilježavanja kravate 18. listopada održano je natjecanje u kvaliteti i brzini vezanja kravate. Povjerenstvo pod vodstvom profesorice strukovnih predmeta zanimanja krojač Danice Tot i članova povjerenstva Mihaela Puljića, profesora povijesti i pedagoginje Ljubice Subotić – Pofuk, donijelo je odluku da su pobjednici natjecanja u kvaliteti vezanja kravate učenice Antonija Tunić i Kata Bilić. Drugo mjesto pripalo je Jasmini Reščić i Maji Perić, a treće Leli Mikić i Nikolini Pintar. U kategoriji najbržega vezanja kravate istakla se Maja Mary Šterl, učenica prvoga razreda zanimanja krojača koja je vezala kravatu svojoj pomoćnici u nastavi Moniki Brzici. Učenik Josip Petak, zanimanja pomoćni krojač, istaknuo se kvalitetom vezanja kravate svojoj pomoćnici Mari Fiket.
Zahvaljujemo svim učenicima, nastavnicima i ostalim djelatnicima škole koji su doprinijeli ljepoti obilježavanja  Dana kravate pod nazivom „Svaki Croata zna kako se veže kravata“.
  

 

Industrijsko-obrtnička škola Slatina2018-10-29T08:58:05+02:00

Osnovna škola Maria Martinolića, Mali Lošinj

I ove smo školske godine već tradicionalno u našoj školi obilježili Dan kravate. Program obilježavanja započeli smo početkom tjedna istaknuvši u holu škole veliku kravatu s pozivom da 18. listopada svi učenici i djelatnici u školu dođu ukrašeni s novim – starim  modnim dodatkom – KRAVATOM. 

Većina se učenika i djelatnika škole odazvalo našem pozivu. Stoga smo ovaj poseban i svečan dan obilježili na različite načine.

 

Osnovna škola Maria Martinolića, Mali Lošinj2018-10-29T07:50:03+02:00