Dan Kravate U Prijestolnici Kravate

Glavni program proslave održao se na Trgu svetog Marka u Prijestolnici kravate – Zagrebu. Uprizorena je Stomorina i svečano izvedena smjena straže Počasne satnije Kravat pukovnije. Proslava se odvila pod visokim pokroviteljstvom predsjednice Republike Hrvatske, Kolinde Grabar Kitarović i u suradnji s Turističkom zajednicom grada Zagreba i Općinom Omišalj.

Stomorina

Kulturno umjetničko društvo Ive Jurjevića iz Omišlja uprizorilo je Stomorinu. Mladići i djevojke su na konopce vezivali facole i voće, a potom su konopce učvrstili na četiri strane Trga svetog Marka i u sjecištu zavezali bandiru, stijeg ukrašen svilenim trakama i šiljcima na vrhu na koji su stavljali sjajne kugle. Zaplesao se tenec, verec i bakarska, a građani su se sladili kroštulama i fritulama.

Počasna satnija Kravat pukovnije

Točno u podne započela je svečana smjena straže Počasne satnije Kravat pukovnije koju je predstavilo 13 konjanika, 16 pripadnika pješadije i 9 članova Bubnjarskog vojnog orkestra. Ove godine je na čelu Počasne satnije uz zapovjednika Željka Matejčića Matu, jahao i slavodobitnik jubilarne 300. Sinjske alke, Frano Ivković.