Dan Kravate – 18. Listopada 2007.

Academia Cravatica utemeljena je 1997. godine, s misijom promicanja kravate kao dijela hrvatske, europske i svjetske kulturne baštine te posebnog medija komunikacije. Kravata je jedini hrvatski simbol univerzalno poznat i cijenjen, a istodobno prepoznatljiv i priznat kao hrvatski simbol. Hrvatsko podrijetlo kravate, utemeljeno na povijesnim, etnološkim i lingvističkim činjenicama, potvrđuju svjetske enciklopedije i drugi znanstveni izvori. S druge strane, brojni projekti ustanove Academia Cravatica u zadnjih deset godina promovirali su Hrvatsku – domovinu kravate u svjetskim razmjerima.

Primjerice, instalacija Kravata oko Arene u Puli, 18. listopada 2003. godine, izvedena je kao vrhunski svjetski spektakl, koji je putem svjetskih televizija vidjelo više od milijardu ljudi. Ocijenjeno je kako je to bila dosad najambicioznija promidžba hrvatskoga identiteta u svijetu. Tom instalacijom, s najvećom kravatom na svijetu, simbolički je povezano antičko i suvremeno doba, a crvenom bojom kravate svijetu je upućena poruka ljubavi i suživota među ljudima i narodima.

Hrvati su svijetu podarili kravatu, ali su je drugi narodi dalje njegovali, razvijali i usavršavali. Primjerice, Amerikanci su koncipirali kravatu u tri dijela i tako je tehnološki usavršili. Ali najznačajniji doprinos razvoju kravate dali su Francuzi, Englezi i drugi europski narodi. Stoga je kravata i simbol Europe. To se očituje i u već uobičajenoj praksi Europske Unije da se svaka zemlja – predsjedateljica na početku svog mandata predstavlja svojom specifičnom kravatom.

Kravata je univerzalni simbol otmjenosti i kulture odijevanja, ali njezin moćni simbolički potencijal sadrži i mnoge druge vrijednosti. Vertikala kravate simbolizira ljudsku vertikalu – ljudsko dostojanstvo i samosvijest, trenutke svečanosti i slavljenja, uspješnost i poslovni duh… Svojom pak lepršavošću, s jedne strane i čvorom, s druge strane, kravata «veže» slobodu i odgovornost. Potiče da u komunikaciji budemo više svijesni svog dostojanstva i dostojanstva drugih, svoje slobode, ali i svojih odgovornosti. Zbog svoje goleme simboličke snage, kravata ima epohalnu važnost za Hrvatsku i svijet.

Obilježavanje Dana kravate pridonijet će učvršćivanju i posvješćivanju svih pozitivnih identitetskih vrijednosti u hrvatskom društvu, te prepoznatljivosti i pozitivnoj slici Hrvatske u svijetu. Inicijativu obilježavanja Dana kravate podržao je i Premijer dr. Ivo Sanader, a program obilježavanja realizirat će se uz visoko pokroviteljstvo Predsjednika Republike Hrvatske gospodina Stjepana Mesića. Prijedlog obilježavanja nacionalnog Dana kravate podržao je i Odbor za obrazovanje, znanost i kulturu Hrvatskog sabora.

Dan kravate obilježit će se društveno – kulturnim događanjima u više gradova Hrvatske te, uz potporu Ministarstva vanjskih poslova i europskih integracija RH, i u nekim gradovima u svijetu

Pozivamo društvene i kulturne institucije, kao i hrvatske građane, u zemlji i iseljeništvu, da Dan kravate – dan svečanosti i zajedništva, dostojno obilježe u vlastitoj sredini.

Marijan Bušić, prof.
ravnatelj