Academia Cravatica tokom ljeta 2006. godine ostvarila je još jedan spektakularan projekt, kojem je osnovna ideja povezivanje svih regija u Hrvatskoj postavljanjem crvenog konca (vrpce), koji simbolizira povezivanje hrvatskih kulturnih i geografskih različitosti u cjelinu, uz državne granice i organiziranjem različitih događanja u gradovima i zanimljivim turističkim lokacijama.

OPIS UMJETNIČKE INSTALACIJE

Osnovna ideja projekta “Kravata oko Hrvatske” je povezivanje svih regija u Hrvatskoj postavljanjem crvenog konca (vrpce), koji simbolizira povezivanje hrvatskih kulturnih i geografskih različitosti u cjelinu, uz državne granice i organiziranjem različitih događanja u gradovima i zanimljivim turističkim lokacijama. Projekt kreće iz Dubrovnika u koji se nakon šezdeset dana vraća i u kojem se kao finalni čin projekta crveni konac veže u čvor kravate. Procjenjuje se da će na tom putu, trasi kravate, na razne načine u projektu sudjelovati više od milijun ljudi. U realizaciju projekta uključivat će se i lokalne sredine, svaka sa svojim događanjem u suradnji s ustanovom Academia Cravatica i glavnim i lokalnim sponzorima. Kao i u projektu «Kravata oko Arene» i u ovom projektu Hrvatsku se, putem kravate kao medija, posvješćuje njezinim građanima, ali i svijetu. Crvena boja konca, dugačkog oko 4000 kilometara, nosi višestruko simbolične poruke ljubavi (od ljubavi muškarca i žene, domoljublja, do poziva na suživot i zajedništvo među narodima svijeta).

CILJEVI PROJEKTA

  1. Crvenim koncem, dugačkim preko 4000 kilometara, položenim uz kopnene i morske granice, povezati i zagrliti Hrvatsku noseći višestruko simbolične poruke ljubavi, povezujući hrvatske krajeve i uspostavljajući bliskost sa stanovnicima susjednih država.
  2. Istaknuti prirodna bogatstva Hrvatske, njezin kulturni identitet i promovirati Hrvatsku kao Domovinu kravate.
  3. Istaknuti osobitosti i specifične prednosti pojedinih krajeva. Pobuditi zanimanje za mogućnosti razvoja neiskorištenih resursa.
  4. Uključiti stanovništvo uz granicu (ali i ostale građane), govoreći o njihovom životu kakav jest i kakav bi mogao biti; povezujući hrvatske županije, ali uspostavljajući kontakte i sa stanovnicima graničnih područja susjednih zemalja.

SADRŽAJ AKTIVNOSTI

Osnovna skupina (desetak ljudi) obilazi hrvatske granice (pješice, jašući, plivajući, ploveći), uz granicu postavlja crveni konac i simbole koji će biti pripremljeni. U postavljanju kravate uz hrvatske granice, odabrat će se najpogodniji put. Građani će moći dijelove ostavljenog crvenog konca kravate uzeti kao suvenir. Planira se obići više od 4.000 km hrvatskih granica:

  1. oko 1.307 km kopnene granice
  2. oko 1.066 km granica na rijekama
  3. oko 945 km granica na teritorijalnom moru
  4. oko 800 km morske granice gospodarskog pojasa

Tom glavnom timu priključuju se i drugi građani. Planira se zadržavanje u pojedinim područjima (gradovi, sela, planine) i izvođenje određenih programa: izložbe, koncerti, priredbe, sportska natjecanja, uključivanje u proslave koje se u to vrijeme na tim mjestima događaju… Planira se uspon na najviši vrh u Hrvatskoj (Dinara 1831 m) velikog broja ljudi, predviđa se uključenje velikoj broja čamaca na rijekama, konvoj brodova i brodica na Jadranu, jahanje konja posavca uz Savu, lipicanca uz Dunav…

Planiran početak projekta je 10. srpnja, a završnica 8. rujna 2006. Čvorišna točka, početak i kraj projekta «Kravata oko Hrvatske» je DUBROVNIK: upoznavanje s biserom svjetske i hrvatske kulturne baštine, obilazak zidina, uz poziv turistima; prikaz Dubrovnika na nov način, putem medija kravate.

Detaljan pregled lokacija koje ćemo posjetiti pogledajte na karti

ZADNJI DAN (08.09.2006.)

Veliko finale instalacije Kravata oko Hrvatske dogodilo se danas u Dubrovniku, svečanim vezivanjem „najmanjeg čvora najveće kravate na svijetu“. U svečanom dočeku crvenog Kravatinog konca sudjelovalo je mnoštvo građana i turista, a u kulturnom programu nastupio je folklorni ansambl Linđo i dubrovački Pučki pjevači. Kravatin tim s crvenim koncem spustio se na Stradun s obližnjeg brda Srđ. Autor Projekta Marijan Bušić predao je crveni Kravatin konac gradonačelnici Dubravki Šuici, nakon čega je uslijedilo spektakularno penjanje Ivice Matkovića, jednog od najpoznatijih hrvatskih penjača, na čuveni „Zvonik“ te spuštanje niz isti dvanaestmetarske crvene kravate. Za ovu prigodu i poznati Orlandov stup također je urešen kravatom. Sam program obogatili su i padobranci aero-kluba Split, koji su se spustili na jednu od najljepših svjetskih plaža na svijetu, Banje. Sa sobom su imali i trometarsku crvenu kravatu, hrvatsku zastavu a crvena boja širila se zrakom simbolizirajući Kravatinu boju ljubavi. Kravatina ekipa i povorka oduševljenih građana i turista, nastavili su crvenim koncem obilazak dubrovačkih zidina. Najsvečaniji i završni čin instalacije Kravate oko Hrvatske dogodio se kada je autor ove umjetničke instalacije svezao „najmanji čvor najveće kravate na svijetu“.

59. I 60. DAN (06.-07.09.2006.)

Ekipa Kravate oko Hrvatske koja je hrabro i uporno u posljednjih pedeset i devet dana prenosila poruke ljubavi, mira i zajedništva diljem Lijepe naše, stigla je danas do Rt Oštra u uvali Prevlaka. Odatle je crveni konac, prenošen biciklima i s pratnjom hrvatske granične policije, zagrlio granični krajeve naše zemlje prošavši pored GP Vitaljina i mjesta Vodovađa, gdje se Kravatin tim okrijepio smokvama i domaćom rakijom za sretan nastavak putovanja.

Prolazeći kroz mjesta Ljute i Mihanići, Kravata oko Hrvatske stigla je do znakovite planine Srđ gdje će se vrijedna ekipa odmoriti za sutrašnji veliki spektakl. Naime, Dubrovnik će sutra biti domaćinom završnog čina umjetničke instalacije kojim će se u popodnevnim satima vezati najmanji čvor najveće kravate na svijetu i obilježiti kraj ovog spektakularnog projekta

58. DAN (05.09.2006.)

Pedeset i osmog dana projekta Kravate oko Hrvatske, Kravatina ekipa je stigla i na Mljet, otok koji se spominje u pričama o Odiseju, svetom Pavlu, benediktincima i sredozemnoj medvjedici. Kravatin tim posjetio je Nacionalni park Mljet uvjerivši se u ljepotu prekrasnog krajolika.Kravatin konac zašao je i u dubinu Odisejeve spilje , u kojoj se prema legendi bježeći od boga Posejdona skrivao Odisej sa nimfom Kalipso. Nakon toga, ekipa Kravate oko Hrvatske posjetila je i benediktinski samostan i crkvu iz 12 stoljeća. U naselju Polače domaćini su dočekali Kravatinu ekipu i primili Kravatin crveni konac.

57. DAN (05.09.2006.)

Nakon Splita ekipa Kravate oko Hrvatske krenula je morem prema otocima, povezujući crvenim kravatinim koncem morsku granicu Lijepe naše. Krenuvši iz Vele Luke, kravatina jedrilica zaplovila je prema najjužnijim otocima. Kravatina crvena nit tako je simbolično zagrlila i otoke Jabuku, Palagružu i Mljet.

Otok Jabuka bio je poseban izazov za Kravatinu ekspediciju. Zbog oblika i strmine jako je otežano pristajanje brodova i kretanje na ovom otoku vulkanske građe. Na Palagruži, našem najudaljenijem otoku Kravatin tim posjetio je i poznati svjetionik koji je izgrađen 1875. godine i prava je turistička atrakcija za sve posjetitelje. Kravatina crvena nit se morem sve više približava kopnu i gradu Dubrovniku, koji se sprema za veliku manifestaciju vezanja najmanjeg čvora najveće kravate na svijetu.

56. DAN (03.09.2006.)

Projekt Kravate oko Hrvatske doplovio je i do Splita. Na Rivi su Kravatinu ekipu dočekali građani Splita, gradonačelnik Zvonimir Puljić i veseli dječji zbor “Srdelice”. Gradonačelnik je primio Kravatinu crvenu nit, te je povorka lagano krenula gradom. Ugodno vrijeme i pun grad svjedočili su prolasku Kravatine ekipe kroz grad koji se polako povezivao crvenom Kravatinom niti.

Kravatin tim došao je naravno i do Dioklecijanove palače. Uz pomoć poznatog “čovjeka pauka” Ivice Matkovića, kravatom je ukrašena i najpoznatija splitska sfinga koja se nalazi na Peristilu, kao i čuveni kip Marka Marulića. Projekt Kravata oko Hrvatske polako se približava velikom finalu. Sutra su na redu otoci Jabuka i Palagruža.

54. I 55. DAN (01.-02.09.2006.)

Ekipa Kravate oko Hrvatske sve je bliža svom konačnom cilju povezivanja cijele Lijepe naše. Jedrilicom su stigli na otok Prvić koji se nalazi u šibenskom arhipelagu. Kravatin tim posjetio je dva mjesta koja se naleze na otoku: Prvić Luka i Prvić Šepurine. U Šepurinama su Kravatinu ekipu dočekale djevojke u narodnim nošnjama a predstavnici mjesta su primili Kravatin konac koji je poslužio kao poveznica sa Prvić Lukom. Crvena Kravatina nit je i na ovom primjeru povezivanja dvaju mjesta na otoku, pokazala ono što će se dogoditi u Dubrovniku 08. rujna. Mještani su smislili i novu krilaticu: Kravata se šepurila na Šepurinama. Nakon toga, ekipa Kravate oko Hrvatske zaplovila je morem prema Splitu, gdje je sutra svečani doček.

53. DAN (31.08.2006.)

Tim Kravate oko Hrvatske uplovio je u Šibenik. U pratnji malih šibenskih kajakaša i jedriličara brod Nina prošao je kroz šibenski kanal i uplovio na rivu. Teško je bilo odoljeti pozivu gradonačelnice Nedjeljke Klarić koja je izrazila zadovoljstvo što je autohtoni hrvatski proizvod – kravata stigla i u njezin grad. Uz šibenske folkloraše Kravatin konac je s rive krenuo do poznate šibenske katedrale ispred koje je kipu njezina graditelja – Jurju Dalmatincu – zavezana crvena kravata.

Gradonačelnica je potom s balkona gradske vijećnice spustila 12 metarsku kravatu svrstavši tako i Šibenik u projekt Kravate oko Hrvatske.Crvena Kravatina nit prošla je i kroz obruč koša u ulici u kojoj je šibenska legenda Dražen Petrović zabijao prve koševe. Kravatin konac se spustio i bungee jumpingom s već naveliko poznatog šibenskog mosta. Sutra je ekipa Kravate oko Hrvatske pozvana na otok Lastovo.

52. DAN (30.08.2006.)

Put Kravatinog crvenoga konca malo je skrenuo s puta. Obilazeći zadarski arhipelag umjetnička instalacija Kravata oko Hrvatske saznala je za jednu neobičnu farmu. Naime, u selu Poljica Damir Štulina uzgaja magarce. Ovoj tradicionalnoj dalmatinskoj životinji prijeti izumiranje, a Damir se, sa svojih 57 magaraca, uspješno bori protiv crne statistike. Uz mogućnost razgledavanja i jahanja, na farmi Dar – Mar možete kupiti magareće mlijeko koje je vrlo zdravo. Vlasnik je pozdravio Kravatin projekt istaknuvši zadovoljstvo što je i sam postao dio njega.

Drugi dio dana Kravatin tim proveo je ploveći morem prema Dugom Otoku i mjestu Sali, poznat i kao „Mjesto maslinika“. Kravatin crveni konac jedva je dočekao da se spusti na kopno. Ponovila se priča koja traje koliko i cijeli projekt. Nekolicina stranih gostiju iz Njemačke uzeli su dio crvene niti kao uspomenu na boravak u Lijepoj našoj. Opet se pokazalo da projekt Kravate oko Hrvatske širi svoju poruku i izvan domovine. Sljedeće odredište Kravatine ekipe je Šibenik.

51. DAN (29.08.2006.)

Umjetnička instalacija Kravata oko Hrvatske vratila se u Dalmaciju. Ovoga je puta u Zadarsku županiju ušla s mora vozeći se u popularnom barkajolu – brodiću koji prevozi turiste s jednog kraja luke na drugi služeći se isključivo veslima.Kravatin crveni konac u luci je dočekala limena glazba i djevojke u narodnim nošnjama. Svi zajedno su krenuli kroz Lučka vrata uz veliko zanimanje kako domaćih stanovnika, tako i stranih gostiju.

Na Narodnom trgu Kravatinu nit primio je gradonačelnik Grada Zadra – Živko Kolega. U čast Kravatinom projektu, na tornju Gradske straže ispod gradskog sata zavezana je višemetarska crvena kravata. Gradonačelnik Kolega pozdravio je projekt u kojem sudjeluje čitava Hrvatska, te je izrazio veliko zadovoljstvo što je i grad Zadar obgrljen Kravatinim crvenim koncem i na taj način povezan s ostalim dijelom Lijepe naše.

50. DAN (28.08.2006.)

Napustivši Kvarner, umjetnička instalacija Kravata oko Hrvatske uplovila je u Primorsko-goransku županiju i na kratko se zaustavila na otoku Rabu. Crveni Kravatin konac pozdravili su gradonačelnik Grada Raba Željko Barčić, Udruga rapskih samostreličara na čelu s dopredsjednikom Petrom Sandalićem, trener kajak kluba „Rab 83“ Ljubomir Pičuljan, te direktor TZ Grada Raba Nedjeljko Mikelić. Rab je organizirao doček u njihovoj tradicionalnoj viteškoj maniri, a Kravatina ekipa je zauzvrat provukla crveni konac i po tom hrvatskom otoku. Ekipa projekta Kravate oko Hrvatske sutra je pozvana u grad Zadar

49. DAN (27.08.2006.)

Ekipa Kravate oko Hrvatske danas je svojom jedrilicom stigla do grada Rijeke, gdje je dočekana od predstavnika Lučke kapetanije. Stupivši na kopno Kravatin tim krenuo je prema centru grada zajedno sa crvenim koncem. Na riječkom Korzu dočekao ih je gradonačelnik Vojko Obersnel, predstavnik Turističke zajednice grada Rijeke Peter Škarpa te „Kraljica Riječkog karnevala“ i „Meštar Toni“, koji je ovaj put umjesto ključeva grada primio Kravatin crveni konac.

Svi zajedno proslavili su 3000 kilometara Kravatinog puta, te se počastili posebno napravljenom tortom u obliku kravate. Nakon ove svečanosti Kravatin tim dočekao je novi izazov, vezanje kravate oko poznate Trsatske gradine. Nakon što je i ovaj zadatak uspješno obavljen, ekipa Kravate oko Hrvatske krenula je svojom jedrilicom prema Rabu.

47. I 48. DAN (25.-26.08.2006.)

Ekipa Kravate oko Hrvatske jedrilicom je doplovila do Malog Lošinja. Kravatin tim dočekao je gradonačelnik i predstavnici Turističke zajednice grada Malog Lošinja. Crveni konac posjetio je i izložbu fotografija „U očekivanju Apoksiomena“ u palači Kvarner. Domaćini su Kravatinu ekipu pozvali i na ribarsku večeru jer treba skupiti snage za ostatak putovanja.

Nakon Malog Lošinja ekipa Kravate oko Hrvatske zaplovila je prema Omišlju gdje je dočekana od strane načelnika općine i predstavnika Turističke zajednice Omišlja. Zajedno sa Kravatinom ekipom provukli su crveni konac po gradu uz veliko zanimanje mještana i osobito turista. Jedan mladi par iz Austrije odlučio je uzeti dio Kravatinog crvenog konca i ponijeti ga u Austriju kao uspomenu. Tako Kravata oko Hrvatske sve više postaje i Kravata preko Hrvatske. Kravatina ekipa sutra je pozvana u grad Rijeku.

46. DAN (24.08.2006.)

Umjetnička instalacija Kravata oko Hrvatske uspješno je prebrodila prvi morski dan, od Umaga do Pule. Crveni konac vukli su naizmjence jedrilica, gliser, pulski veslači. Sam ulazak u grad predvodio je poznati jet-ski vozač Ivan Rubelj, zajedno sa Kravatinim brodom.

Pristanak u Puli bio je idealna prilika da se kravata još jednom zaveže oko pulske Arene. Ovog puta radilo se o simboličnom omatanju Arene crvenim koncem koji je na kraju zavezan u čvor kravate. Na samom mjestu događanja prisustvovali su zamjenik gradonačelnika Pule Fabrizio Radin, predstavnik Turističke zajednice grada Pule Igor Cvek, kao i velik broj novinara i turista. Prisjetivši se najfascinantnije umjetničke instalacije u Republici Hrvatskoj, Kravate oko Arene, najmlađi mještani grada Pule s veseljem su pomagali Kravatinoj ekipi da crvenim koncem zagrle Arenu. Ekipi Kravate oko Hrvatske pridružio se i gospodin Bruno Krajcar koji je izvedbom jedinstvenog istarskog plesa “Balun” uveličao ovaj događaj. Nakon ovog svečanog događaja ekipa Kravate oko Hrvatske zaplovila je dalje morskim stazama.

45. DAN (23.08.2006.)

Nakon putovanja uz kopnenu i riječnu granicu Lijepe naše ekipa Kravate oko Hrvatske otisnula se na more ploveći uz samu morsku granicu. Sam morski put započeo je na graničnom prijelazu „Plovanija.“ Predvođena autorom instalacije Marijanom Bušićem, te nekolicinom novinara Kravatin crveni konac prošao je i pokraj kuće poznatog sugrađanina Joška Jorasa.

Simboličnu su štafetu predvođenu autorom Marijanom Bušićem nakon tri kilometra pješačenja, u Savudrijskoj vali preuzeli savudrijski i umaški ribari. S nekoliko koćarica i ostalih brodica crvena nit Kravate oko Hrvatske zaplovila je uz mnogo pjesme i veselja.. Riječima samog autora Marijana Bušića, umaški ribari dali su najznakovitiji doprinos samom projektu. Pokazavši izniman entuzijazam, sa svojih šest brodica i dva čamca umaški ribari su zajedno sa Kravatinom ekipom zaplovili Savudrijskom valom uz granicu Republiku Hrvatske.

Kravatin tim sretno se iskrcao u Umagu, pozdravivši se s kopnom. U Umagu su ih dočekali predstavnici grada i turističke zajednice koji su zajedno sa ekipom Kravate oko Hrvatske obgrlili glavni gradski trg crvenim koncem. Sutra se projekt Kravate oko Hrvatske nastavlja u Puli, gdje će se Kravatinom crvenom niti simbolično zagrliti pulska Arena kao podsjetnik na 2003. godinu i najgrandiozniju umjetničku instalaciju u Lijepoj našoj Kravata oko Arene.

44. DAN (22.08.2006.)

Na poziv pazinskog gradonačelnika Nevena Rimanića umjetnička instalacija Kravata oko Hrvatske dan je provela u ovom gradiću u središnjoj Istri. Iako Pazinom ne prolazi državna granica, crveni konac zagrlio je grad kao simbol povezivanja Hrvatske kravatom. Tako su najmlađi Pazinjani skakali s Kravatinim koncem sa vrha Zarečkog krova, poznatog penjališta koje se nalazi na samoj rijeci uz slikoviti slap. Zajedno s ostalim mališanima sjeli su na bicikle, te provozali Kravatin konac dovezavši ga do centra grada. Tamo je instalaciju dočekao gradonačelnik koji je u suradnji s timom Kravate oko Hrvatske vezao kravatu oko kipa Jurja Dobrile.

Pazinska priča završila je u poznatoj Pazinskoj jami kamo se s Kravatinim crvenim koncem spustila lokalna speleološka ekipa. Pazinska jama je osim po svojoj izvanrednoj ljepoti, poznata kao izvor i nadahnuće Julesu Verneu za njegov roman Mathias Sandorf. Iz jame ih put vodi u spilje, pa će tako crvena nit Kravate oko Hrvatske svijetlo dana ugledati sutra možda čak i u Savudrijskoj vali.

43. DAN (21.08.2006.)

Umjetnička instalacija Kravata oko Hrvatske dan je provela u Istri. Jutro je započelo u Buzetu u kojem je gradonačelnik tog istarskog gradića Valter Flego zajedno s direktoricom Turističke zajednice Buzeta, Nadom Prodan-Mraković, pozdravio ideju projekta Kravate oko Hrvatske. Kravatina ekipa se potom uputila u Mlini – selo na samoj granici sa Slovenijom, specifično po tome što državna granica prolazi kroz kuću. Simbolično razvlačenje Kravatine crvene niti po kući pokazalo je da je u Lijepoj našoj i to moguće.

Zanimljiv dan nastavljen je u Humu, najmanjem gradu na svijetu koji broji svega 17 stanovnika. Tu nas je dočekao humski „župan“ Aleksandar Merlak. Inače, ova simbolična titula svake godine kruži među stanovnicima. Ekipa Kravate oko Hrvatske posjetila je i jedinstveni spomen-kompleks “Aleja glagoljaša”, koji sadržava deset kamenih obilježja posvećenih glagoljici i glagoljašima.Dan je završio s koncem u zraku i to zahvaljujući Jožefu Rabiću iz kluba slobodnog letenja „Tići“ koji je Kravatin crveni konac paraglajderom spustio s Ćićarije.

41. I 42. DAN (19.-20.08.2006.)

Kravata oko Hrvatske nastavlja u ostvarenju svojega cilja povezivanja svih hrvatskih krajeva. Kravatinu ekipu zajedno su pozdravili hrvatski i slovenski carinici na graničnom prijelazu Brod na Kupi. Predstavnici istoimenog mjesta pozvali su ekipu Kravate oko Hrvatske na poznati plivački miting “Kupom uzvodno”. Jedan od članova Kravatinog tima zaplivao je u prepoznatljivom Kravata izdanju.

Krenuvši rutom Klana-Brest Kravatin tim posjetio je i otvoreno državno prvenstvo u motocrossu. Najpoznatiji vozač Hrvatske u motocrossu Nenad Šipek preuzeo je Kravatin crveni konac odvezavši nekoliko krugova. Nakon uzbudljivih brzinskih događanja ekipa Kravate oko Hrvatske pozvana je na proslavu 200. obljetnice izgradnje autocesta Karolina i Lujzijana. U velikoj povorci od Kupjaka do Skrada sudjelovali su konjske zaprege, oldtimeri, kostimirani glumci i naravno ekipa Kravate oko Hrvatske.

40. DAN (18.08.2006.)

40. dan projekta Kravata oko Hrvatske protekao je u dobrom raspoloženju i raznovrsnim događanjima. Nedaleko od Karlovca Kravatina ekipa posjetila je Stari grad Dubovac kojim su u 15. i 16. st. gospodarili kneževi Frankopani i Zrinski, a potom i karlovački generali. Smješten je na prapovijesnom humku povrh Kupe, a u najvišoj kuli je izložba i vidikovac. U Dugoj Resi Kravatin crveni konac dobio je priliku za kupanje u prekrasnoj Mrežnici.

Nakon dosta prijeđenih kilometara Kravatin tim ulazi u Primorsko-goransku županiju prolazeći ušće rijeke Čabranke i Kupe. U gradu Čabru ekipu Kravate oko Hrvatske zajedno sa Kravatinim crvenim koncem ugostili su predstavnici Nacionalnog parka Risnjak, gdje su Poučnom stazom Leskom razgledavali sve ljepote ovog krajolika. Kravatinu crvenu nit primili su i poznati rendžeri tj. čuvari prirode u Risnjaku.

39. DAN (17.08.2006.)

Crveni konac Kravate oko Hrvatske danas je nastavio svoje putovanje hrvtaskom granicom od Mrzljaka do Severina na Kupi. Drugi tim projekta Kravata oko Hrvatske posjetio je Karlovac, grad u srcu Hrvatske na mjestu gdje se dotiču nizinski i gorski dijelovi, na sutoku četiriju rijeka- Korane, Kupe, Mrežnice i Dobre.

U gradskom parku ekipu Kravata oko Hrvatske dočekao je gradonačelnik Miro Škrgatić, Karlovačka građanska garda, predstavnici Turističke zajednice grada Karlovca i glumačko društvo Historia viva, čiji članovi u originalnim kostimima oživljavaju osobe koje su obilježile povijest toga grada. Kroz gradsku jezgru Kravatin crveni konac provezli su i članovi “Oldtimer Buba klub” iz Karlovca u svojim ljubimcima starim i više od 40 godina. Sutra ekipa Kravate oko Hrvatske gostuje u gradu Buje.

38. DAN (16.08.2006.)

38. dan crveni konac Kravate oko Hrvatske započeo je svoje putovanje po granici na Sv. Geri i nastavio ga spuštanjem s najvišeg vrha Žumberka prema Mrzljaku. U isto vrijeme drugi tim projekta Kravata oko Hrvatske posjetio je Veliku Goricu. Ispred nekadašnje vijećnice Plemenite općine turopoljske, danas Muzeja Turopolja, crvenu Kravatinu nit dočekala je svečana postrojba “Turopoljski banderij” u svojoj tradicionalnoj odori. Svečanom ugođaju pridonijele su djevojke i dečki odjeveni u tradicionalne, građanske nošnje.

Posebno obilježje ovog prekrasnog kraja je ogromno šumsko bogatstvo, jer se drvo koristilo kako za gradnju tako i za izradu svih uporabnih predmeta u domaćinstvu. Tako je i naš crveni konac Kravate oko Hrvatske obišao veliki hrastov panj ispred muzeja, ali i reprezentativne primjerke tradicionalne turopoljske arhitekture, crkvu Sv. Barbare u Velikoj Mlaki i kapelu Ranjenog Isusa u Plesu.

37. DAN (15.08.2006.)

Na blagdan Velike Gospe tim Kravate oko Hrvatske svoj crveni konac koji opisuje cijelu Hrvatsku, ostavio je da miruje na obroncima Žumberka. Blagdan je iskorišten za posjet hrvatskoj metropoli. Već u jutarnjim satima ekipa Kravate oko Hrvatske posjetila je svetište Majke Božje Sljemenske poznatije kao “sljemenska kapelica “. Kapelica je sagrađena 1932. u starohrvatskom stilu, a unutrašnjost je ispunjena motivima iz hrvatske povijesti.

Nakon Sljemena tim Kravate oko Hrvatske spustio se do Medvedgrada gdje je na Oltaru domovine položen vijenac u čast poginulima u Domovinskom ratu .Sljedeća postaja bila je zagrebačka katedrala, a odmah zatim Kravatin tim spustio se u Donji grad na Trg bana Josipa Jelačića otkuda je nastavio put prema Trgu kralja Tomislava. Ovdje je Kravatinu crvenu nit preuzeo zagrebački gradonačelnik Milan Bandić i ovom prigodom najavio skoro otvaranje muzeja kravate.Nakon svečanog protokolarnog dijela Kravatin crveni konac Jarunom su proveli veslači, a nakon njih konac je doživio pravo sportsko uzbuđenje sudjelujući u utakmici američkog nogometa. Možda najekstremniji vid sporta pokazali su traceuri, momci koji skaču po gradskoj nisko i visokogradnji.

36. DAN (14.08.2006.)

Svoj 36. dan crvena nit Kravate oko Hrvatske započela je na graničnom prijelazu Bregana, a nastavila ga uz hrvatsko-slovensku granicu rijekom Breganom uspinjući se na Žumberak. Crveni konac nošen timom Kravate oko Hrvatske i uz pomoć domaćih planinara, prošao je kroz pitoreskna mjesta Grdanjci, Stojdraga, Poklek i Novo Selo Žumberačko.U svim mjestima Kravatina ekipa dočekana je s velikim oduševljenjem.

Kravatin tim nije propustio ni posjetiti obližnji grad Samobor. U ovom srednjovjekovnom gradiću, nadaleko poznatom po Fašničkoj Republici, dočekala ga je “Sraka”. “Sraka” je simbol Fašnika i njegova veleposlanica, koja je samo za ovu prigodu s crvenim koncem prošetala glavnim gradskim trgom.

34. I 35. DAN (12.-13.08.2006.)

Kravata oko Hrvatske nastavila je svoje putovanje Hrvatskim zagorjem. Kravatin tim posjetio je Veliki Tabor, najznačajnije renesansno graditeljsko ostvarenje u kulturnoj baštini kontinentalnog dijela Hrvatske. Uz Veliki Tabor vezana je i legenda o Veroniki Desinićkoj i plemiću Fridrichu, koja je nadahnula ekipu Kravate oko Hrvatske. Nakon Desinića, Kravatina ekipa zaputila se prema Kumrovcu i posjetila spomenik hrvatskoj himni “Lijepa naša” , gdje su članovi Kravatinog tima “Lijepu našu ” ponosno zapjevali. Ekipa Kravate oko Hrvatske dobila je neočekivanu priliku da sudjeluje i na vjenčanju, gdje su mladencima darovane kravate i rupci uz želju mladencima da se obgrle ljubavlju poput Kravatine crvene niti koja ljubavlju grli cijelu Hrvatsku.

Putovanje Kravate oko Hrvatske nastavilo se na hrvatsko-slovenskoj granici, na rijeci Sutli. Kravatin tim posjetio je slikovito kulturno-povijesno središte zapadnog dijela Hrvatskog zagorja Klanjec. Podno srednjovjekovnog Cesargrada osjetio se duh plemenitaškog zagorja u što se uvjerio i Kravatin tim posjetivši franjevački samostan i posebnu atrakciju, sarkofage obitelji Erdody u samostanskom podrumu. Umjetnički duh ovoga kraja osjetio se u galeriji svjetski poznatog kipara Antuna Augustinčića i podno jedinstvenog obeliska hrvatskoj himni.

Crveni konac Kravate oko Hrvatske turističkim vlakom Krapekom, naravno, za ovu prigodu urešenim velikom kravatom, stigao je i u hrvatski srednjovjekovni banski i saborski grad Krapinu. Deseci izletnika s crvenim kravatama i maramama oko vrata ponijeli su crveni konac do najpoznatijeg stanovnika Krapine, Krapinskog pračovjeka. U svom domu, starom od 50 do 130 tisuća godina, kao i svaki dobar domaćin, Krapinski pračovjek je primio kravatu oko svoga vrata.

33. DAN (11.08.2006.)

Kravata oko Hrvatske nastavila je svoj put od Trnovca do Donjeg Macelja. Veći dio puta Kravatina ekipa provela je na biciklima, putujući brdima i uzvisinama Lijepe naše i njenog sjevernog dijela. Još jednom se potvrdilo oduševljenje i naklonost svih ljudi koji su susreli Kravatin tim.

Kravata oko Hrvatske danas je pristigla do Lepoglave, grada koji se ponosi poznatim Pavlinskim samostanom i čuvenom “Lepoglavskom čipkom “. Najmlađi mještani ovog grada u slikovitom zagorskom pejsažu bili su osobito oduševljeni prisutnošću cijele Kravatine ekipe i crvenog konca. U Lepoglavi će se održati i jedna posebna premijera. Naime, premijerno će se izvesti pjesma ” Kravata oko Hrvatske “, koja će na svoj način biti i himna cijelog projekta. Pronoseći tako crveni konac kao simbol ljubavi i mira, kao poveznicu svih krajeva i divnih različitosti naše domovine, Kravata oko Hrvatske odvažno čeka nove izazove.

32. DAN (10.08.2006.)

Kravata oko Hrvatske nastavila je svoj put od Donje Dubrave prema Kotoribi gdje se Kravatin tim kratko zaustavio blizu granice. Vodeni put vodio je Kravatinu ekipu do graničnog prijelaza Goričan gdje su ih zajedno dočekali predstavnici hrvatskih općina i njihovih mađarskih kolega. Ovaj susret posebno su uveselili članovi udruge “Stari bicikli” iz Goričana koji su preuzeli Kravatinu crvenu nit. Nastavilo se čamcem prema sjevernom dijelu Hrvatske gdje je Kravata oko Hrvatske stigla do veselih mještana Podturna. Članovi KUD-a “Podturenske čaplje” dočekali su ih s neobičnim maskama.

U Murskom Središću ekipa Kravate oko Hrvatske ukrasila je kravatom spomenik rudaru koji se nalazi u gradskom parku u Murskom Središću. Podignut je 1952. godine u spomen borbi koju su rudari Medimurja vodili za svoja prava. Inače spomenik je u narodu poznat pod imenom “lapornik” (ugljen – lapor). Šaroliki program nastavljen je pored starog mlina u mjestu Žabnik. Crveni konac našao se i na najsjevernijoj točki Hrvatske, u općini Sv.Martin na Muri. Sjajan i raznolik doček Kravata oko Hrvatske doživjela je i u gradu Čakovcu, gdje su Kravatinu ekipu dočekali predstavnici županijske vlasti i “Zrinska garda”, čija je odora najsličnija onoj hrvatskog vojnika iz 17.st. Sutra Kravata oko Hrvatske dolazi u Lepoglavu.

31. DAN (09.08.2006.)

Nakon što se Kravata oko Hrvatske brodom približila Terezinom polju, biciklima se crvena nit prenijela do Križnice. Hrvatske vode su dalje preuzele crvenu nit i nastavile vodenim putem, širokom rijekom Dravom do mjesta Repaš gdje su se Kravatinu projektu pridružili članovi udruge „Drava“. Dečki iz udruge, među ostalim, promotori su podravskoga Velikog Pažuta, prirodnog zoološkog rezervata iz kojeg dolaze svakodnevne vijesti o susretu s čuvenom Dravskom nemani. Kravatina ekipa, na sreću, mimoišla je tajanstvenu Dravsku zvijer i zaplovila prema Legradu, ali se putem odmorila kod jezera Ješkovo uz doček mještana iz općine Gola i okrjepu kod kipara Dragutina Ciglara, predsjednika Likovne udruge Motacilla alba (bijela pastirica). Tamo je ekipa Kravate oko Hrvatske imala prigodu vidjeti skulpturu štuke, za koju se vjeruje da će ući u Guinessovu knjigu rekorda. Štuka je izrađena od hrasta, a navodno je, do sada najveća drvena skulptura na svijetu dugačka 9,36 metara, dok je štuka s Ješkova dugačka 10,52 metara.

Kravatin tim posjetio je i grad Viroviticu, gdje se crveni konac po prvi put vinuo u zrak, i to zahvaljujući aeroklubu Virovitica. U gradu je priređen svečani doček, predvođen gradonačelnikom Virovitice Zvonkom Kožnjakom. Kravata je simbolično vezana oko drvene skulpture Mikeša, ali i oko spomenika sv. Roka, zaštitnika Virovitice. Kravata oko Hrvatske nastavlja odvažno naprijed, prema Donjoj Dubravi i dalje, prema Međimurju.

30. DAN (08.08.2006.)

Kravatin umjetnički projekt nastavlja se dolinom rijeke Drave, duž hrvatsko-mađarske granice! Uz pomoć Hrvatskih voda, Kravata oko Hrvatske brodom je zaplovila veličanstvenom dolinom Drave i širokom ravnicom pokraj graničnoga prijelaza i Donjega Miholjca. U tom gradu priređen je sjajan doček Kravatinu timu, u lovačkom dvorcu Mailath. U nekadašnjem prebivalištu plemića, Kravati oko Hrvatske u čast, građani Donjega Miholjca, organizirali su neobičnu izložbu kravata. Naime, mnogi su darovali vlastite modne dodatke – kravate, očuvane desetljećima, kako bi se na taj način priključili projektu Kravate oko Hrvatske.

Inače, dvorac Mailath jedan je od zadnjih dvoraca izgrađenih početkom dvadesetoga stoljeća, za vrijeme Austro-Ugarske monarhije. Priča kaže kako je za posjeta cara Franje Josipa Donjemu Miholjcu 1901. godine, grof Mailath obećao izgraditi veći dvorac kako bi se sljedeći put car s pratnjom što bolje ugostio. I uistinu, dvorac je ubrzo sagrađen i svojim izgledom uljepšao Donji Miholjac do današnjih dana. Nakon ugodnoga dočeka, iz Donjega Miholjca, podravskim krajem, Kravata oko Hrvatske zaplovila je dalje.

29. DAN (07.8.2006.)

Prolazeći kroz Batinu, Kravata oko Hrvatske nastavila je svoju misiju uz hrvatsko-mađarsku granicu. Grleći Osječko-baranjsku županiju, Kravatin tim iskoristio je blizinu da posjeti i glavni grad Slavonije – Osijek. Kravatin crveni konac simbolično je vezan oko Osječke katedrale, a uz ekipu Kravate oko Hrvatske, simboličnu nit nosio je najbolji slavonski sportaš 2005. godine, gimnastičar Robert Seligman.

Kravatin umjetnički projekt pozdravili su i dečki iz «Oldtimer kluba Našice», koji su kroz osječku Tvrđu prevezli crveni konac, što su sa zanimanjem popratili posjetitelji te omiljene turističke destinacije. Urbana scena mladih iz Osijeka na originalan način se priključila projektu Kravata oko Hrvatske. Naime, članovi udruge “Movement” izradili su grafit u čast Kravati, a skejteri iz udruge «Pannonain» su, kroz Osječki skate park, na svoj način, prevezli crvenu nit.Sljedeće odredište Kravate oko Hrvatske je Virovitica

26.-28. DAN (04.-06.8.2006.)

U Iloku, Kravatu oko Hrvatske dočekalo je kišovito i oblačno vrijeme. Putovanje brodom bila je prava pustolovina za sve članove Kravatine ekipe. Ploveći nabujalom rijekom, Kravata oko Hrvatske susrela je i druge brodove koji su pozdravljali Kravatin tim poznatim zvukom brodske sirene.

Nakon Iloka, putujući prema Aljmašu, Kopačkom ritu i Batini, Kravata oko Hrvatske posjetila je Vukovarsko – srijemsku županiju i njezino središte, ponosni grad Vukovar. Ondje su spremno i velikodušno dočekali Kravatin jedinstveni projekt. Hrvatski veslački klub „Vukovar“ zajedno s članovima Kravatinog tima, prevezli su se Dunavom i zagrlili crvenim koncem Vukovarsku adu.

Posjet Vukovaru nastavljen je svečanim dočekom mještana i pročelnika za kulturu grada Vukovara, uz spomenik Marka Marulića, koji je simbolično okićen Kravatom. Uz dječji zbor „Vukovarski golubići“ Kravatu su preuzeli i članovi Moto kluba Vukovar. Posebna atrakcija bili su upravo članovi toga kluba, koji su preuzevši konac, na motorima obišli grad i posjetili Spomen-dom Ovčaru- najmoderniji memorijalni centar u Europi. Kravata oko Hrvatske hrabro i nezaustavljivo ide dalje.

25. DAN (03.8.2006.)

Na zapadnim obroncima Fruške gore smjestio se Ilok. Najistočniju točku Hrvatske posjetila je Kravata oko Hrvatske. Crveni konac vijorio je obroncima Iloka kojeg su dočekali najmlađi mještani. Djeca iz iločkog vrtića napravila su svoje Kravate koje su vezali oko vrata kako bi dočekali Kravatu oko Hrvatske

Car Probus je davnih vremena potvrdio da je Ilok izuzetno pogodno područje za uzgoj loze i proizvodnju vina, pa podiže vinograde s vrsnim sortama. Od toga su nastali vinski podrumi, a najpoznatiji je Iločki stari podrum kojeg od ove godine predstavlja i prva «Vinska kraljica». U iločkoj narodnoj nošnji dočekala je crveni konac. Nakon dobrodošlice mještana, Kravatin tim je putovima makadama krenuo do Lipovca nakon kojeg su put nastavili prema Trošincima. To je bilo prvo mjesto uz srpsku granicu gdje prošla Kravata oko Hrvatske. U Iloku je Kravatin tim ugostila i emisija ‘Malo misto’. Nakon jedne trećine prijeđenog puta Kravate oko Hrvatske, crveni konac nastavlja svoje klupko odvezivati u Vukovaru

24. DAN (02.8.2006.)

Duž rijeke Save nastavlja se umjetnička instalacija Kravate oko Hrvatske. Crveni konac stigao je na kajacima u Slavonski Brod. U svakome gradu vesela dobrodošlica za marljivu Kravatinu ekipu. Kravata oko Hrvatske uputila se prema tvrđavi ‘Brod’ koja je najveća tvrđava u jugoistočnoj Europi. Ekipu su dočekali husari i konjanici brodske regimente iz 18.stoljeća. Crveni konac predan je glavnom husaru ispred kovačnice unutar tvrđave. Kako je tvrđava najpoznatija zbog galerije ‘Ružić’, doček Kravate oko Hrvatske upriličen je upravo ondje.

Mještani Slavonskog Broda mogu se pohvaliti slavnim građanima svoga grada. Naime, oko biste pjesnika Dragutina Tadijanovića Kravatin tim vezao je Kravatu. Kravata oko Hrvatske doživjela je posebnu čast gostoprimstvom Vuka Milčića unuka Ivane Brlić – Mažuranić, kojega su posjetili u rodnoj kući slavne književnice. Njemu je darovana Kravata koju je s oduševljenjem odmah zavezao i ispričao život sa svojom bakom. Nakon toga, Kravata oko Hrvatske krenula je put franjavčkog samostana čiji je kamen temeljac postavio barun Ivan Trenk 1723.godine pa je Kravata i tamo ostavila trag. Sljedeće odredište Kravate oko Hrvatske je Ilok.

23. DAN (01.8.2006.)

Požeška građanska straža i požeški župan gospodin Zdravko Ronko, dočekali su Kravatu oko Hrvatske kod spomenika fra Luki Ibrišimoviću u Požegi. Kako je spomenik posvećen franjevcu koji je svoj narod poveo u odlučujuću borbu protiv Turaka davnih godina, mještani su njemu u čast upravo ondje dočekali Kravatin tim. U gradiću podno Požeške gore Kravata oko Hrvatske nastavlja putevima ravnica, ali i planinskim lancima.

Nakon svečanog dočeka i pokoje slavonske pjesme gradskog zbora, Kravatin tim uputio se prema brdskim stazama gore Papuk. Članovi brdskog biciklističkog kluba iz Požege poveli su Kravatinu ekipu prema stijenama Papuka. Na brdskim biciklima, po dijelovima netaknute prirode, prenio se i crveni konac. Nakon planinarenja dobrodošlicu su im zaželjeli i mladi izviđači iz Osijeka pa je crveni konac i ondje ostavio svoj trag. Kravata oko Hrvatske prošla je trećinu puta, a sljedeće odredište je Slavonski Brod

22. DAN (31.7.2006.)

U Novoj Gradiški, priređen je sjajan doček Kravatinom timu. Uz pjesmu i ples slavonskog bećarca Kravatina povorka na čelu s autorom Kravate oko Hrvatske gospodinom Marijanom Bušićem, krenula je put eko gimnazije. Doček u Novoj Gradiški bio je poseban jer je sam autor pohađao upravo tu gimnaziju, kojoj je na otvaranju bio i kum. Desetak male djece dočekalo ga je na samom ulazu u gimnaziju. Djeca su, naime, s kredom u boji crtala svoju viziju Kravate. Ravnateljica gimnazije gđa Nada Peleh- Serenčeš sa svojim je učenicima pripremila svečani doček, a gospodin Bušić predao joj je nastavak crvenog konca koji kreće put Požege. Istu gimnaziju pohađali su i tv scenarist Ivo Štivičić te poznati Miro Gavran

Zvuci tamburice preselili su se u hotel „Kralj Tomislav“ u kojem je predstavljena gastro avantura Nove Gradiške.. Domaćini su se potrudili da Kravatu oko Hrvatske dočekaju s autohtonim jelima, a posebno tortom koja je obilježila tisuću kilometara koje je Kravatin crveni konac već prošao kroz Hrvatsku.

Nedaleko od centra, Kravatin tim posjetio je franjevački samostan u Cerniku specifičan po arheološkim svjedočanstvima iz Svete Zemlje.U samostanu se nalaze i svetopisamski tekstovi koji govore o povijesti prenošenja Biblije te prikaz Biblije u hrvatskoj narodnoj baštini. Kako je Slavonija zemlja žitnih polja, Kravata oko Hrvatske putuje upravo prema njima.

20. I 21. DAN (29.-30.7.2006.)

Krajem ovoga tjedna Kravata oko Hrvatske obilježila je svojom porukom ljubavi rijeku Unu, gdje se nakon kratkog putovanja kopnom do Jasenovca pozdravila s jednom od najpoznatijih hrvatskih rijeka, rijekom Savom.

Kravatin tim u nedjelju ujutro ukrcao se na svoj brod u Orubici te krenuo put Davora. Pratilo ih je desetak čamaca, u svakom po dva veslača. Naime, kadeti u veslanju otvarali su put Kravatinom timu te usput odveslali utrku čamaca. U jednom od najvitalnijih naselja cijele Slavonije, Davoru pokraj Nove Gradiške, momci su dočekani kao pravi heroji. Nedavno je otvoren i granični prijelaz prema susjednoj BiH pa je prava prilika bila dočekati crveni konac upravo ondje. Omladina na biciklima, žene na prozorima kuća, a muškarci u narodnim nošnjama. KUD Matija Antun Relković napravilo je pravu veselu atmosferu. Pjevalo se i plesalo, pekla se riba, a poneki su se i okupali. Najbrži veslači dobili su i bogate nagrade.

Kako je Davor poznat po vrsnim brodarima, saznali smo da u tom mjestu jedino dvije osobe rade čamce. Na izlasku iz broda konac je predan načelniku općine Davor Đuri Anđelkoviću, te nakratko ostao u njihovom naselju jer već sutra Kravata oko Hrvatske kreće put Slavonskog Broda.

19. DAN (28.7.2006.)

Umjetnička instalacija Kravata oko Hrvatske danas se po prvi put pozdravila sa riječnom granicom Lijepe naše i zaplovila rijekom Unom u Hrvatsku Kostajnicu.Na ulasku u grad ekipu su na rijeci dočekali gradonačelnik Tomislav Paunović, predstavnici Grada, te mještani koji su se zajedno priključili postavljanju crvenog konca. Uz zvuk trube, mnoštvo osmijeha i dobrih želja, Kravatina ekipa nastavila je put postavljanjem prve riječne Kravate oko riječnog otoka u Hrvatskoj Kostajnici.

U nastavku dana i domaćoj atmosferi, mještani Hrvatske Kostajnice i Kravatin tim nastavili su zajedničko druženje i proslavu sve do emitiranja emisije «Malo misto» u kojem je Marijan Bušić, autor umjetničke instalacije Kravata oko Hrvatske, simbolično predao crveni konac gradonačelniku Paunoviću.

Nakon sjajne dobrodošlice svih mještana Hrvatske Kostajnice, Kravatin tim dobio je dodatnu snagu i još više vjere u ispunjenje svoje misije povezivanja svih krajeva Lijepe naše. Kravatina ekspedicija nastavlja svoj put prema Davoru i Novoj Gradiški.

18. DAN (27.7.2006.)

Kravata oko Hrvatske stigla je do riječnoga dijela granice Lijepe naše, pa će odsad bicikli odmarati, a crveni konac zaploviti dugim riječnim kilometrima koji su ispred nas. Prvi doček Kravati oko Hrvatske priredili su mještani općine Dvor, simbolično, na rijeci Uni. Jedinstvena ljepotica, bistre i ljekovite vode, pronosit će crveni konac, a naš pustolovni tim odmorio se uz banijski drmeš i pjesmu Pounja.

Domaćini su Kravatinu ekipu ugostili čuvenim pireom od kestena, domaćim medom i šljivovicom. Crveni konac uspeo se i do stare tvrđave Zrin, povijesno važnom strateškom mjestu koje je pripadalo grofovima Zrinskim. Mještani Dvora objasnili su nam kako se njihov gradić u prošlosti zvao Podovi, ali nakon što je 1775. godine car Josip II prespavao u Podovima, grad mijenja ime u Dvor. Nakon Dvora, Kravata je zaplovila prema Hrvatskoj Kostajnici, gdje ih sutra, uz stanovnike tog grada na ljepotici Uni, očekuje i gostovanje u emisiji „Malo misto“ Hrvatske televizije.

17. DAN (26.7.2006)

Već je postalo pravilo da Kravatin projekt povezivanja Hrvatske s radošću dočekuju u svakom mjestu gdje se pojavi crveni konac. Jutros u Topuskom, dolazak Kravate oko Hrvatske, dočekan je kraljevski. Poput svojih predaka, koji su prije osam stoljeća, na sličan način dočekivali kraljeve, mještani Topuskoga oživjeli su slike prošlosti, kostimima i posluživanjem hrane, kako se to u stara vremena radilo. A bilo je to razdoblje vladavine „opata topličkih“ i cistercita koji su bili nositelji duhovnog, ali i gospodarskog, političkog i kulturnog života na cijelom području sadašnje Banije.

Nakon upoznavanja sa starim običajima, ekipa s crvenim koncem, predvođena gradonačelnikom Topuskoga, Jerkom Kiretom, simbolično je zavezala Kravatu oko staroga hrasta u parku Opatovina. Četiristo godina star hrast tako je ukrašen vršnjakinjom Kravatom. Prekrasni povijesni prizori, od kojih je dojmljiv i ostatak kamenog portala crkve Blažene Djevice Marije iz doba cistercita, a koja je bila veća i od zagrebačke katedrale, uskoro su zamijenjeni novim stazama kojima je krenula Kravata oko Hrvatske, prenoseći crveni konac prema novom odredištu, Dvoru na rijeci Uni.

16. DAN (25.7.2006.)

Kravatinu ekspediciju je, nakon 15 pustolovnih dana po graničnim dijelovima Hrvatske, danas dočekao živopisni krajolik Slunja. Prolazak crvenog konca kroz slunjski kraj, posebno je pozdravilo lokalno stanovništvo koje je, s općinskim vlastima i Turističkom zajednicom, priredilo pravu malu svečanost u središtu grada. Tamo se, za Kravatu oko Hrvatske, pjevalo i plesalo, uz vesele članove KUD-a „Lađevčani“. Bogati program dočeka uljepšale su i slunjske mažoretkinje.

Nakon simboličnog postavljanja crvenoga konca oko spomenika braniteljima, Kravatina ekipa zaputila se do bisera Slunja – vodeničarskoga naselja Rastoke i zeleno-modre vode Slunjčice. Nije bilo vremena okupati se u prekrasnoj rijeci Korani, jer su dečki žurili do obližnjega Cetingrada, gdje se također svečano obilježio dolazak Kravate oko Hrvatske u to malo mjesto.

Razrušen u Domovinskom ratu, Cetingrad je pokazao obnovljeno i još ljepše uređeno lice zgrada i obiteljskih kuća. Nakon ručka i odmora u tom gradu, koji je nastao nedaleko od ostataka srednjovjekovne tvrđave Cetin, Kravatin tim krenuo je put Topuskog, gdje se sutra priprema kraljevski doček Kravate, u ozračju povijesnih “opata topličkih”.

15. DAN (24.7.2006.)

Nakon ljepote Plitvičkih jezera, Kravata oko Hrvatske posjetila je i Rakovicu, mjesto koje upravo slavi 135. obljetnicu Kvaternikove prve hrvatske vlade. Kravatin crveni konac simbolično je preuzeo načelnik općine Franjo Pranjković, a uz predstavnike Turističkog ureda, svečanost su uljepšali članovi KUD-a „Izvor“. Uz ličku pjesmu, Kravatina ekipa okušala se i u narodnom plesu te je vrlo brzo savladala sve plesne korake. Općinsko i turističko vodstvo Rakovice ukazalo je na 70 km dugu biciklističku stazu, koja je nakon dužeg zadržavanja u Rakovici zbog interesa velikog broja turista, za Kravatinu biciklističku ekspediciju bila više nego pogodna.

Kravatina ekipa, s crvenim koncem na čelu, nastavila je put dalje prema jedinstvenim Baraćevim spiljama, neponovljivih i prirodnom ljepotom neopisivih krških fenomena. Tako se Kravata našla unutar Gornje spilje, stare preko 150 milijuna godina. Nakon Rakovice, ekipa je krenula put Slunja, gdje se sutra sprema svečani doček na prekrasnom vodeničarskom naselju Rastoke

13. I 14. DAN (21.-23.7.2006.)

Petak je za Kravatu oko Hrvatske bio dan predaha. Naša ga je ekipa iskoristila za gostovanje u Zagvozdu u sklopu emisije Malo misto te susret s g. Vedranom Mlikotom i ostalim predstavnicima Kazališnih susreta – Glumci u Zagvozdu. Uz pjevanje gange, pojavu galantara i izložbu „Imoćani u kravatama s početka 20. stoljeća“ koja je otvorena prošloga tjedna, Imotska je krajina opet imala priliku pokazati sve vrline dobrog domaćina.

Kraj prošloga tjedna Kravata oko Hrvatske nastavila je svoje putovanje uz velike vrućine i izazovne vremenske uvjete koje samo hrabri i motivirani timovi mogu izdržati. Krećući iz Kupirova ekspedicija je, nakon jednog od najtoplijih dana dosad, stigla u Donji Lapac gdje su ih srdačno dočekali domaćini i poslužili domaćim delicijama.

Put je dalje nastavljen prema Korenici i biseru hrvatske prirodne ljepote – Plitvičkim jezerima. Dočekana od predstavnika NP Plitvička Jezera, Kravata oko Hrvatske imala je prilike uključiti i Veliki slap u svoje putovanje, te zajedničkim trudom mnogobrojnih turista i domaćina zaokružiti ovaj tjedan na jednom od najljepših mjesta u Hrvatskoj.

11. DAN (20.7.2006.)

Povezujući granične krajeve Lijepe naše jedinstvenom Kravatom oko Hrvatske, jedna od nezaobilaznih i najatraktivnijih destinacija bio je najviši hrvatski vrh na Dinari. Kravatina ekspedicija jučer je, uz litice Dinare, hrabro postavljala crveni konac, a dolaskom na vrh, umjetnička instalacija zabilježila je još jedan veliki uspjeh.

Čestitke Kravati uputili su građani Knina, rano jutros, na silasku u podnožje Dinare, kod Markovog groba, tradicionalnom odmorištu planinara. Svečani doček Kninjani su nastavili pronoseći konac sa quad vozilima starom cestom uz Krčić do iznad slapa, gdje su konac preuzele mlade djevojke jašući na konjima obrta „Subequs“. Kravata je dalje nastavila svoj slavni put do izvora rijeke Krke, gdje su njezinu ekspediciju dočekali ribari, kod kućice sa dumijanom vina, bukarama i pastrvom na gradelama. Tako su Kninjani na najljepši mogući način pružili podršku Kravatinom timu, usput predstavljajući i svoje turističke adute.

Ribari su preuzeli Kravatin konac i zajedno s njezinim timom spustili kanuima niz Krku do rezervata Magaraca i gospodina Pajice, koji je ekipu odveo na magarcima do kninske Tvrđave. Tu je Kravatu dočekala gradonačelnica Knina Josipa Rimac u tradicionalnoj nošnji uz djecu u kravatama, i simbolično pronijela konac do bandijere. Ekipi je priređena i zakuska ispred restorana „Tvrđava“ sa domaćim pršutom, sirom, fritulama, bajamima, smokvama…Ovakav doček i potpora Kravati oko Hrvatske zaslužio je pohvalu svake vrste. Pred Kravatom su još dugi kilometri i mjesta koja će zasigurno pred crveni konac postaviti nove izazove.

10. DAN (19.7.2006.)

Prolazak Kravate duž graničnih krajeva Lijepe naše u punom je zamahu. Gdje god se pojavi, Kravatu dočekuju s velikim zanimanjem te je više nego dobrodošla u sva dosad obuhvaćena hrvatska mjesta. Svi se s radošću priključuju ovom simboličnom povezivanju Hrvatske crvenim koncem.

Poput svih dosadašnjih krajeva i vrlički je Kravati priredio ugodnu dobrodošlicu. Nakon jučerašnjeg dočeka Kravatine ekipe pokraj Peručkoga jezera, Vrličani su pozvali hrabru ekspediciju u svoj grad, rodno mjesto slavnoga Milana Begovića. Pored stare česme s izvor-vodom, gdje je Begović stvarao veličanstveni libreto “Ero s onoga svijeta”, mladi mještani zaigrali su staro vrličko kolo i zapjevali s našim momcima, što drugo, nego “Što na nebu sja visoko…”.

Nakon toga, Kravata je nastavila svoje putovanje prema jedinstvenom izvoru rijeke Cetine. Valjalo se biserno čistom vodom okrijepiti jer Kravatinoj ekipi predstoji naporan put do vrha Dinare. U ovim trenucima, Kravata osvaja najviši hrvatski vrh, a doživljaje s dinarskih visina, otkrit ćemo vam sutra.

9. DAN (18.7.2006.)

Kravata oko Hrvatske nastavlja u ostvarenju svojega cilja povezivanja svih hrvatskih krajeva. Na svom umjetničkom putu preko cetinske krajine, sad već popularni crveni konac dočekali su sinjski alkari. Oni su kroz Sinj, putovima slavne alkarske povorke, pronijeli Kravatu, u jeku priprema za 291. Alku koja će se održati 6. kolovoza. Iako su u tijeku vježbe, sve je spremno za veliku završnicu, a naš projekt se, na simboličan način, tako pridružio velikoj sinjskoj proslavi. Alkari su nas pozdravili na svoj viteški način, a ekipa naoružana crvenim koncem nastavila je dalje, hrabro postavljajući Kravatin simbol duž cijeloga Perućkog jezera.

Za vodeni put kojim se kretala Kravata, poslužili su kajaci, a vrlički kraj dočekao je našu umjetničku instalaciju prigodno, uz domaći sir i uštipke, a sve uz dobrodošlicu mladih u vrličkoj narodnoj nošnji. Stotinjak skauta iz Belgije, koji godinama posjećuju Vrliku i Peruću u ovo vrijeme, s velikim interesom susreli su se s našom ekipom. Bila je to prigoda i za zajedničko fotografiranje, a već sutra Kravata će posjetiti izvor Cetine i osvajati vrh Dinare

8. DAN (17.7.2006.)

Nakon prolaska imotskim krajevima opjevanih u stihovima Tina Ujevića, Kravata oko Hrvatske nastavila je svoj put Cetinskom krajinom. Prolazeći kroz Tijaricu gdje prestaje ganga, a započinje gangina sestra rera, Kravatinu su ekipu dočekali veseli domaćini koji su naše momke učili rerati. Suočeni s novim izazovom znatno drugačije prirode momci su se izvrsno snašli i s narodnim melodijama nastavili prenošenje Kravatine poruke ljubavi i mira.

Put se dalje nastavio kroz mjesta Voštane i Rude koju Kravata nije mogla zaobići zbog prekrasnih prirodnih ljepota i izvora jedinstvene rijeke Rude. Ekipa je današnji dan (17.07.06) završila u Obrovcu Sinjskom odakle će Kravata oko Hrvatske sutra krenuti prema gradu Sinju i susresti se s Sinjskim alkarima, te kajacima preko Peručkog jezera, prenijeti poruku ljubavi do izvora rijeke Cetine.

6. I 7. DAN (15.-16.7.2006.)

Krajem prošloga tjedna Kravata oko Hrvatske stigla je u grad Imotski i poviješću bogatu Imotsku krajinu. Povodom dolaska Kravate Imoćani su samo potvrdili odlike dobrih domaćina, te su za Kravatin tim organizirali topli doček uz visoke predstavnike grada, djevojke u narodnim nošnjama, te lokalne poslastice; pršut i vino.

Veliko je uzbuđenje izazvao i galantar Marko koji je podsjetio na vremena kada su iseljenici iz Imotske krajine krajem 19. i početkom 20. stoljeća, u potrazi za boljim životom, odlazili iz domovine s odijelom i kravatom te noseći galantarske torbe pretrpane raznim proizvodima, prodavali od Beča do Praga i dalje po cijeloj Europi. U nastavku su domaćini, potaknuti dolaskom Kravate oko Hrvatske, svezali „pjesničku kravatu“ na spomenik Tina Ujevića i time podsjetili na bogatu kulturu nošenja kravate u svome kraju.

Vrhunac zajedničkog druženja dogodio se u večernjim satima kada je u Zagvozdu svečano otvorena izložba „Imoćani u kravatama s početka 20. stoljeća“ koja će biti pratnja događanja Kazališni susreti – Glumci u Zagvozdu. Izložbu će popratit promocija kravata branda Croata s desenom Glumci u Zagvozdu. Ovom izložbom kao i prolaskom Kravate oko Hrvatske Imotskom krajinom, ustanova Academia Cravatica otvorila je novi ciklus istraživanja i prikupljanja građe o povijesnoj simbolici kravate, zabilježenoj na fotografijama tijekom 19. i 20. stoljeća u raznim krajevima Hrvatske.

5. DAN (14.7.2006.)

Kravata oko Hrvatske danas je nastavila svoj put Splitsko-dalmatinskom županijom. Polazeći od Napoleonovog spomenika na granici Hrvatske i BiH, momci su veći dio dana postavljali konac biciklima. Uz velike vrućine i sunce koje je uporno grijalo Kravatu, ekipa je sretno stigla u grad Vrgorac gdje su ih dočekali predstavnici Grada i Turističke zajednice.

Druženje je nastavljeno svezivanjem „pjesničke kravate“ na spomenik Tina Ujevića, a vrhunac današnjeg putovanja dogodio se navečer kada je organizirana degustacija autohtonih jela i koncert mandolina na glavnom gradskom trgu. Sutrašnje putovanje Kravata oko Hrvatske nastavlja prema imotskom kraju.

4. DAN (13.7.2006.)

Nakon četverodnevnog putovanja najjužnijim dijelovima Lijepe naše ekipa Kravate oko Hrvatske današnje je putovanje započela s Krvavcem, a završila u Velikom Prologu – na granici dviju županija; Dubrovačko – neretvanske i Splitsko – dalmatinske, kao i na granici Hrvatske i BiH. Na ulasku u novu županiju ekspediciju su srdačno dočekali direktorica Ureda TZ grada Vrgorca Kornelija Bajalo i predsjednik Općine grada Vrgorca Mate Jelavić, koji su se osobno uključili u postavljanje konca i poželjeli sretan put Kravati kroz njihov kraj.

Oduševljeni domaćini za sutrašnji ulazak u Vrgorac pripremaju svečani doček; uz mandoline i degustacije autohtonih proizvoda, očekuje se veliko uzbuđenje prilikom postavljanja crvenog konca u koje će se uključiti svi zainteresirani mještani. U usporedbi s jučerašnjom, današnja je ruta prošla poprilično mirno, te će poslužiti kao prava prilika da se hrabra ekipa odmori za nastavak puta Kravate.

3. DAN (12.7.2006.)

Danas ujutro ekipa Kravate oko Hrvatske krenula je iz Kleka preko obližnje planine do močvare Blato Kuti, gdje su se naši momci našli u gotovo bezizlaznoj situaciji.

EKSPEDICIJI KRAVATE OKO HRVATSKE POTONULA TRUPA

Suočeni s nepoznatom močvarom i koristeći tradicionalno neretvansko plovilo „trupa“, ekspedicija je doživjela pravi izazov kada im se plovilo na sredini nepoznate močvare potopilo. Plivajući kroz lopoče, među žabama i paucima, ali uz pomoć nepoznate žene koja im je pomogla davanjem smjera, Kravata je uspjela nastaviti svoj put prema Metkoviću.

U Metkoviću su ekipu Kravate oko Hrvatske dočekali predstavnici udruge lađara „Domagojevi gusari“, mnoštvo novinara i predstavnika medija koji su se oduševljeno uključili u postavljanje konca, koji je već dosada prošao dugačak put. Umjetnička instalacija iz Metkovića je dalje krenula prema Opuzenu gdje će se hrabra ekspedicija odmoriti do sutrašnjeg dana (13.07.2006.) i novih nadolazećih izazova.

2. DAN (11.7.2006.)

Ekipa umjetničke instalacije Kravata oko Hrvatske uspješno je svladala još jednu 50-kilometarsku rutu. Drugi dan Marko, Dominik i Dario uglavnom su proveli na biciklima vozeći po Podgori, Trnavi, Smokovljanima i ostalim slabo naseljenim mjestima dubrovačkog zaleđa. U mjestu Zaton doli – ekspedicija se prebacila u kajake kako bi prošla 23 kilometra dugu morsku granicu s Bosnom i Hercegovinom. Veliki valovi i jak vjetar zadavali su im manje probleme, no dečki su sretno stigli u Klek.

1. DAN (10.7.2006.)

Čin postavljanja crvenog konca koji će se tijekom 60 dana postavljati duž cijele hrvatske granice u umjetničkoj instalaciji Kravata oko Hrvatske, autora Marijana Bušića, započeo je danas oko podne u salonu Croata u Dubrovniku (10.07.2006.g.). Marijan Bušić i njegov tim osobno su prisustvovali postavljanju početnog dijela konca koji će se nakon 60 dana vratiti na isto mjesto u Dubrovnik i svezati u „najmanji čvor najveće kravate“.

Uz mnogobrojne turiste ispraćaju konca iz Dubrovnika bili su nazočni i predstavnici medija te uglednici iz grada Dubrovnika i Dubrovačko-neretvanske županije; županica Mira Buconić i podžupan Miše Galjuf, direktor Turističke zajednice grada Dubrovnika g. Tonči Skvrce i drugi gosti. Konac je izazvao nezapamćen interes svih gostiju na Stradunu koji su se s radošću uključili u čin postavljanja konca i time obilježili početak ovog spektakularnog projekta, koji će u mnogočemu doprinijeti promociji Hrvatske i njezinog kulturnog identiteta.

Tim koji će tijekom umjetničke instalacije Kravata oko Hrvatske postavljati konac sastavljen je od četiri vrsna planinara i tri novinara koji su već danas prevalili planiran rutu dugu 50-ak kilometara. Popevši se iz Dubrovnika do križa na planini Srđ, tim Kravate oko Hrvatske uputio se preko planine Bosanka prema bosansko-hercegovačkoj granici odakle su dalje krenuli prema mjestu Slano. Mještani ove male luke u Koločepskom kanalu priredili su momcima svečani doček. U Slanom će se tim odmoriti te sutra (11.07.2006.g.) krenuti u savladavanje još jedne zahtjevne rute.

GALERIJA FOTOGRAFIJA

Galerija fotografija prikupljenih tijekom 60-dnevne ekspedicije diljem Hrvatske. Od Dubrovnika do Dubrovnika preko Iloka.